Hate Forest – Hour of the Centaur

Een ferme cadeau kregen we op kerst van Osmose Productions. Na vijftien jaar nog een langspeler van Hate Forest. In 2013 kwam er al een split uit met Hate Forest op, via Osmose, maar dat waren heropgenomen nummers. Roman Saenko, meesterbrein van Hate Forest en tevens stichtend lid van Drudkh, blies enige tijd geleden Hate Forest weer leven in, maar wie me begin 2020 zou verteld hebben dat er nieuw werk zat aan te komen, die had ik niet geloofd. Het is echter wel zo. Hour of the Centaur is de naam. Wie er snel bij was kreeg ook de EP Celestial Wanderer mee als dessert, ofwel hebben ze zich vergist, kan ook. Het kan niet op.


Voor wie het allemaal niets zegt: Hate Forest is samen met Drudk dé vaandeldrager van de Oekraïense black metal scene, rauwe en natuurgetrouwe black metal van de meest ijzige en bittere soort. In het kielzog zagen heel veel bands het levenslicht, al dan niet doordrongen met meer pagan en heathen elementen. Windswept en Blood of Kingu, beiden Roman-producten, maar ook Astrofaes, Lucifugum, Lutomysl (niet Lucomysil, dat is tegen vastzittende hoest) en vele andere bands die je bijvoorbeeld via Supernal Music vond (RIP). Het gaat in deze wel over Hate Forest, een band die bestaat uit Roman Saenko en (digitale) gastmuzikanten. Hour of the Centaur is opnieuw een minimalistische plaat geworden, die je er echter zo uithaalt. Doe zelf de test en laat deze horen aan iemand die zichzelf benoemt als “underground” black metal liefhebber en mogelijk vraagt hij/zij na een poging of drie/vier of dit (de nieuwe van) Hate Forest is. Heel weinig basgeluiden, heel monotoon, heel veel ruis en metronomische dwang. Roman heeft zichzelf een stoere deathmetal strot aangemeten en lijkt ongestoord (uit)ademhalingsoefeningen te doen met zijn diepste frequenties, een album lang. Anders dan voorheen, maar nog steeds herkenbaar en iets vechtlustiger. Even herkenbaar qua monotonie zijn de digitaal – stiefmoederlijk – behandelde drums, met een occasionele snare die zo weggelopen lijkt van St Anger. Doet er niet toe, allemaal rudimentair. Hate Forest gaat over de riffs en de sfeer. Pure giftigheid, iets waar ze Oekraïne heel wat ervaring mee hebben, het zijn tenslotte buren van Rusland. Gaat het nog steeds om muziek?

Jawel hoor.

Hour of the Centaur werd in een paar dagen tijd ingeblikt in april 2020. Geen drukdoenerij, geen vergezochte complexiteit, puur op gevoel en ervaring. Lak aan gekunstelde en alles behalve authentieke grimmigheid. Laconiek en eerlijk noemt Roman het zelf. Laat je niet misleiden door de digitale drums, want laconiek en eerlijk is het zeker wel. Focus op de gitaarlijnen en en laat je treffen door deze harpoen. Dit Oekraïens geschut is wel degelijk erg welkom. Het lekker snelle nakomertje Celestial Wanderer mag er trouwens ook zeker zijn!

Score:

82/100

Label:

Osmose Productions, 2020

Tracklisting:

1. Occidental, Beware the Steppe (Intro)
2. Those Who Worship the Sun Bring the Night
3. No Stronghold Can Withstand This Malice
4. To the North of Pontos Axeinos
5. Anxiously They Sleep in Tumuli
6. Melanchlaeni
7. Shadowed by a Veil of Scythian Arrows

Line-up:

  • Roman

Link: