Hate Eternal – Upon Desolate Sands

Nummer zeven voor de band van Erik Rutan, die deze keer naast bassist J.J. Hrubovcak niemand minder dan Hannes Grossmann (ex-Necrophagist, Alkaloid, Triptykon, …) op de drumkit heeft laten plaatsnemen. Ik was zeer te spreken over het voorlaatste album genaamd Infernus en gezien het artwork van Upon Desolate Sands in het verlengde ligt van zijn voorganger was ik opnieuw positief gestemd.

En of het opnieuw een feest geworden is. Vanaf The Violent Fury krijg je een verpulverende death metal stroom te verwerken, gepolijst op een blackmetalboormachine. Dit is perfect georchestreerde chaos van de bovenste plank, opnieuw, met subtiele melodieën, inhakende riffs en een millefeuille aan technieken. De overgangen en temposchakeringen maken het allemaal des te smakelijker, je krijgt als luisteraar geen seconde de tijd om even achterover te leunen en te verzanden in herhaling. Enkel bij de intro van What Lies Beyond kun je even wennen aan de beestachtige riff, verder valt er niets dan impact te verwerken bij deze ultraprecieze mortieraanval. Niet enkel Erik Rutan staat er als een monolith met zijn gekende gitaarwerk en vocale beyond Morbid Angel aanpak, ook het verbluffende baswerk moet met stip vermeld worden. En de drums? Tja … Hate Eternal‘s drummers persen er altijd het uiterste uit, maar in dit geval is het qua complexiteit vergaander dan ooit te voren én het klinkt niet eens alsof er tot het uiterste wordt gegaan…

Naast de overdaad aan impulsen en de razende harpoenriffs zit er opnieuw een stuk Middenoosterse Nile-righeid in de nummers verscholen, zonder dat je echt Nile meteen voor de geest haalt. Beetje vreemde zin misschien, maar het is effectief zo dat er een soort van verdoemde, hypnotiserende teneur in een aantal gitaarlijnen verscholen zit. Upon Desolate net ietSand(s)ers bezit sfeer, iets waar het 95 procent van alle death metal bands die dit tempo en deze mate van techniek incorporeren in hun muziek compleet aan mankeert. Niets dan lof dus voor Hate Eternal, opnieuw. Productioneel top, muzikaal top, Score top. Iets minder klevend in de gehoorhang dan Infernus, maar nog steeds premium kwaliteit death metal.

Luistertips: What Lies Beyond, Nothingness of Being, Upon Desolate Sands.

Score:

85/100

Label:

Season of Mist, 2018

Tracklisting:

 1. The Violent Fury
 2. What Lies Beyond
 3. Vengeance Striketh
 4. Nothingness of Being
 5. All Hope Destroyed
 6. Portal of Myriad
 7. Dark Age of Ruin
 8. Upon Desolate Sands
 9. For Whom We Have Lost

Line-up:

 • Erik Rutan – Vocalen, gitaar
 • J.J. Hrubovcak – Bas
 • Hannes Grossmann – Drums

Links: