Harvest Gulgaltha – Ancient Woods

Uit Phoenix, Arizona komt dit zootje ongeregeld dat zich Harvest Gulgaltha noemt en met Ancient Woods zijn tweede langspeler aflevert. Tergend trage deathmetal met black- en doomelementen. Een snuifje The Ruins Of Beverast en een dotje sfeer die je kan gaan zoeken bij bijvoorbeeld het Belgische Serpents Oath. Heel erg donker, duister, slepend ook en behoorlijk ritualistisch als je het mij vraagt. Het Poolse Godz Ov War Productions zag wel graten in het werk van dit onbekende Amerikaanse gezelschap. Samen met het eveneens Amerikaanse Aphotic Sonance label, hebben ze hun schouders weten zetten onder deze release.

De heren, of daar ga ik toch vanuit, kiezen resoluut voor een erg zwaar gitaargeluid dat soms nog al log, zompig en drassig overkomt. Het is immens slepend en brengt je alzo niet heel snel op de plek waar je moet zijn. De heren bezitten de kunst om een beperkt aantal riffs te moduleren en je alzo het gevoel te geven dat er toch wat meer variatie wordt gebracht. Er wordt vooral vaak lang garen gesponnen en dit aan een eerder gezapig tempo. Niet dat de snelheid niet omhoog wordt geduwd, dat niet. Maar als dat al gebeurt dan is dat erg doordacht, op het juiste moment en zal er nooit aan een duizelingwekkende snelheden gemusiceerd worden. Neem nu Cleansed In Ash, het eerste deel van het drieluik Will Of The Flame. Het lijkt wel of een golvend, walsend gitaarthema je op het ritme, op de kadans van de drum, in slaap wenst te wiegen. Plotsklaps is er dan de dubbele bas maar vooral de intrede van de grauwe, grove, rasperige keelgeluiden die vaak ergens het midden houden tussen scream en grunt, houden je net genoeg wakker. En eerlijk gezegd zou het misschien geen slecht idee geweest zijn de drie delen van Will Of The Flame achter elkaar te zetten. Dat zou pas een enorm effect gehad hebben. Nu met de twee andere nummers ertussen wordt het gehele verhaal wat onderbroken.

Beklijvend plaatje, dit Ancient Woods van het onbekende maar niet onbeminde Amerikaanse, Harvest Gulgatha. Bijzondere bandnaam ook, ik slaag er maar niet in te achterhalen waar het voor zou kunnen staan.

Score:

75/100

Label:

Godz Ov War Productions, 2022

Tracklisting:

  1. From The Depths Of Acosmic Light
  2. Vessel Of The Spirit Essence
  3. Cleansed In Ash (Will Of The Flame part I)
  4. Talisman Red Flames
  5. Primal Spirits And Iron Serpent (Will Of The Flame part II)
  6. Ancient Woods Poisoned Black
  7. Chaos Among The Dead (Will Of The Flame part III)

Line-up:

  • Onbekend

Links: