Harmdaud – Skärvor

Skärvor is het tweede album van de Zweed Andreas Stenlund. Opvallend, want Andreas’ projecten tellen tot nu toe steeds maar een enkel album. De man heeft ook nog een jaar live gitaar gespeeld voor VintersorgHarmdaud is zijn eenmansproject.  Harmdaud maakt melodische black/death metal met sterke invloeden van viking metal.

Eenmansprojecten zijn interessant. De muzikant heeft de volledige vrijheid om zijn/haar eigen visie te verwezenlijken. Het nadeel is uiteraard dat, wanneer de muzikant minder briljant is, de verwezenlijking ook niet bijzonder briljant is. Het debuut Blinda Dödens Barn kwam uit in 2017. Destijds een weinig bepalende release binnen het genre. Het was allemaal wat eentonig. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst, dus dit is de tweede kans.

De albumtitel Skärvor, wat ‘fragmenten’ betekent, is goed gekozen. Muzikaal is het fragmentarisch, wat onsamenhanged, maar vooral wederom weinig memorabel. De wat zielloze drumcomputer werkt ook niet echt mee. En hoewel dat zeker waar is, is het voor een eenmansproject toch een kwalitatief sterk album. Skärvor heeft een helder geluid, maar de gitaar staat soms echter wat te zacht in de mix, bijvoorbeeld bij Sprickorna i Verkligheten. In combinatie met de minder leidende melodieën tijdens de coupletten verzuipt het allemaal wat in een eentonige brij, terwijl het achterliggende idee best sterk is. De melodie wordt dan vooral opgepakt door de keyboards, maar deze zijn elementair. Kraft laat vooral black metal horen met een melodieuze inslag. De grunts zijn uitstekend en doen denken aan Vreth van Finntroll, de cleane zang is ok, het gitaarwerk is van goede kwaliteit. Het epische en melodieuze Stöpt met de keyboardaccenten doet denken aan een band als Sorgsvart.

Skärvor is net als zijn voorganger te weinig gedenkwaardig. Het is een degelijk album, met degelijke instrumentatie, songwriting en zang, maar de riffs blijven te weinig hangen. Harmdaud levert nummers met kop en staart, maar wat daartussen gebeurt zal net wat interessanter gemaakt moeten worden.

Score:

73/100

Label:

Art Gates Records, 2019

Tracklisting:

  1. Kraft
  2. Stöpt
  3. Bränt till grund
  4. Skärvor
  5. Koloss
  6. Natten oss genomströmmar
  7. Sprickorna i verkligheten
  8. Näven kring min hals

Line-up:

  • Andreas Stenlund –  Vocalen, Gitaar, Bas, Programmering, Keyboard

Links: