Harkane – Fallen King Simulacrum

Harkane vertelt graag verhalen. En dan niet het soort dat je aan je kind zou voorlezen voor het slapen gaan. We hebben te maken met een schrijver van epische, mythologische verhalen die je meenemen naar een duister verleden. De muziek dient slechts als medium om deze vertellingen over te brengen op de toehoorder. Passend bij de donkere thematiek van Fallen King Simulacrum krijgen we blackened death voor onze kiezen. De dikke laag symfonische toevoegingen die hier overheen ligt is prominenter dan de make-up van het gemiddelde fotomodel. De combinatie van deze symfonische elementen met ijzige riffs doet sterk denken aan het geluid van ‘nieuwe stijl’ Dimmu Borgir, maar dan met grunts die niet van geluidseffecten worden voorzien. Voeg hier een randje agressiviteit aan toe vanuit bands als Behemoth en Septicflesh en de stijl op Fallen King Simulacrum is compleet.

De mystieke thematiek wordt doorgetrokken in de visuele aspecten van de band. Zo zijn de bandleden gehuld in zwarte kappen en worden zij niet bij naam genoemd. Verder is de albumcover een mooie weerspiegeling van de muziek die je op het album kunt verwachten. Op het eerste gezicht lijken we een donkere tombe te zien met wat kaarsen. Bij nadere inspectie zie je echter steeds meer (de kraai al gezien?). Zo gaat het ook met de muziek. Na enkele luisterbeurten vallen er steeds weer nieuwe elementen te ontdekken. Neem bijvoorbeeld de slepende blackened doom in Dakhma of pak Howler in Darkness, dat door het avantgardistische karakter tot één van de hoogtepunten van het album behoort.

Gelukkig werd er in de oude mythologie ook veel oorlog gevoerd! Caligula geeft ons stampende legers die schuimbekkend marcheren over uitgestrekte vlaktes: klaar om dood en verderf te zaaien waar ze maar komen. Vergezeld door razende oorlogsdrums en vlijmscherpe tremolo’s die afgewisseld worden met logge death-riffs bevinden we ons in een epische veldslag! Met Hidden Amongst The Ruins of Ur vinden we nog een lekkere oorlogsstamper en tevens een hoogtepunt op het album: ‘’RISE!!’’ De strijd lijkt gewonnen, de vijand vernietigd. De optimistische blazers en bijna euforische grunts geven een gevoel van onoverwinnelijkheid. We horen voornamelijk logge midtempo death met zware symfonische ondersteuning: erg lekker.

Harkane zet met zijn debuutalbum Fallen King Simulacrum een interessante plaat neer. Het geluid op het album is zeer consistent en door de prima manier waarop de songs geschreven zijn blijft er veel te ontdekken. Nog even geen zin in vrolijke kerstdeuntjes over sneeuw en dergelijke? Knal deze ijzige jongen dan even uit de speakers!

Score:

77/100

Label:

Dusktone, 2020

Tracklisting:

 1. Requiem For a Heretic
 2. Caligula
 3. Dajjal
 4. Hidden Amongst the Ruins of Ur
 5. La Fraude Des Siècles
 6. Fallen King Simulacrum
 7. Dakhma
 8. Nemontemi
 9. Howler in Darkness

Line-up:

 • Paimon – Zang, gitaar, orkestratie
 • Kvarn – Gitaar, zang
 • Ayssela – Basgitaar, piano, zang
 • Damned – Drums

Links: