Hark From The Tomb – Let Them Die

Loat ze doodvalln‘, aldus het debuutalbum van deze, naar eigen zeggen, blackmetalveteranen uit Zweden. Hark From The Tomb wil dat u sterft, want u bent stom. Religie is stom, de mensheid is dom en u wordt uitgebuit door charlatans. Deze bevindingen werden in muziek vastgelegd op Let Them Die. De muzikanten mogen zichzelf dan veteranen noemen, met een blackmetalbloedlijn die teruggaat tot de 90’s, ze willen niet met hun bakkes op de foto. We zullen het dus moeten doen met de vaststelling dat het om twee anonieme heren gaat.

Hark From The Tomb heeft als doel lofi black metal maken. Denk nu niet gelijk aan het geluid van een brommende vrieskast met daarin opgesloten een wulps gillende spreeuw. Deze band gaat voor een herkenbare old school wall of sound, met een likje melodie en vooral warme ijzigheid in de riffs. Plague, War, Death en de opening van Feeding His Hungering Flames zijn daar een typisch voorbeeld van. Die laatste is een nummer dat vanwege de overtuigende Scandinavische riffs de aandacht trekt. Het gespeelde walsje heeft wat trekken van Dissection. Afsluiter Final Prayer zet die sfeer onverstoord door. De beginfase van het album is wat agressiever en sneller. Hier klinkt de band chaotisch en niet elke riff is even boeiend. De drums klinken ook soms te opgefokt om de riffs er lekker uit te laten komen.

Het dynamische Let Them Die breekt het album, met opvallend trage passages afgewisseld met blast beats. De vocalen zijn screams in de mid-range. Alles is prima te volgen en helder genoeg in de mix om de instrumenten te kunnen ontwaren. Het klinkt allemaal alsof de tijd heeft stilgestaan en dit net zo goed uit 1996 had kunnen komen. Gehenna‘s Second Spell of een beetje Naglfar is wat het oproept. De heren hebben niet heel veel geoefend voor ze dit inspeelden, want er zit nog veel energie in. Dat zorgt ook voor wat slordigheid en de clicktrack lijkt niet altijd in gebruik. De productie van de drums is eveneens lekker old school, met lelijke triggers, overstuurde cymbalen, en een keiharde snare. De snare wordt bovendien behandeld als een soort ritueel sla-object, waarop je zo hard mogelijk moet rammen. Het geeft een wat punky-uitstraling.

In de eerste plaats geeft Let Them Die wat ongecompliceerd hakwerk. De melodie wordt niet geschuwd en vooral later op het album wat bewuster opgezocht. De band speelt riffgebaseerd met wat harde overgangen. Ik heb niet heel veel opmerkelijks gehoord, maar de twee afsluitende tracks spraken zeker aan. De band lijkt hier meer te kapitaliseren op de riffs, bijvoorbeeld door een korte passage waarin de drum even zijn ratel inhoudt, en alleen de gitaar klinkt. Een aardig debuut met old school black metal met een likkie melodie. Luistertips: Feeding His Hungering Flames, Final Prayer.

Score:

70/100

Label:

Eigen Beheer, 2020

Tracklisting:

 1. Bring Forth Armageddon
 2. His Will Made Flesh
 3. Let Them Die
 4. No Longer Human
 5. Blood of the Lamb
 6. Contamination of a Species
 7. Plague, War, Death
 8. Feeding His Hungering Flames
 9. Final Prayer

Line-up:

 • ?
 • ?

Link: