Hanging Fortress – Darkness Devours

Zelden was het schrijven van een review zo makkelijk. Hanging Fortress brengt met Darkness Devours zijn debuut op de markt en de blauwdruk die het vijftal gebruikt is zo eenvoudig als het maar kan zijn. Ook niet heel gek als we bedenken dat de formatie pas twee jaar actief is. Liefhebbers van lompe hardcore en trage death metal gaan hier beslist gading in vinden. Op de een of andere manier heb ik altijd wel een zwak voor een debuut van bands, zo ook bij Hanging Fortress. Van de twee EP’s die eerder verschenen, is het materiaal van het meest recente Blood Mountain ook meegenomen naar dit album.

De zeven nummers klokken bij elkaar een goede twintig minuten af. We kunnen dus eerder spreken over een MCD of een verzamelaar als het grindcore zou betreffen. Darkness Devours brengt ons deathcore met slammende invloeden, zo traag als dikke stront. De review begint met een bekentenis mijnerzijds. Dat komt omdat één luisterbeurt al voldoende is om een gevalideerd verhaal te kunnen schrijven over dit debuutalbum. Burned Alive en Stab Wounds zetten een passende en dreigende ondertoon met zware gitaarpartijen, breaks die in beton zijn gegoten en brakke drumpassages die ondanks het rammelende karakter, perfect passen in het geheel. Doordat vocalist Marcus Hartford daar op een lage, overtuigende manier overheen brult doet het resultaat al meteen denken aan de gloriedagen van bands als Shattered Realm en Full Blown Chaos. De crashbekkens hebben het tijdens titelnummer Hanging Fortress zwaar te verduren terwijl de drummer er op hetzelfde moment compleet langs zit met zijn dubbele baspedalen. Gelukkig zorgt de muziek voor een goede stomp op de kaaklijn.

Tijdens het vuige Blood Mountain gaan de dubbele baspartijen wel beter en dat zorgt in het samenspel met de hondsbrutale gitaarriffs en de constante factor aan de microfoon, voor een heerlijk resultaat. Hanging Fortress kiest soms voor een tempoversnelling om te voorkomen dat de luisteraar wegzakt in het drijfzand, maar vervalt maar al te graag weer terug in een traag tempo waarvan Drown een uitstekend voorbeeld is. De (slammende) deathcore rammelt aan alle kanten, maar is dat nou niet de charme van een schijf als dit? Johan Cruijff zei ooit al ‘simpel spelen is het mooist’. Er is genoeg aan te merken op het resultaat, maar de passie en het knetterharde resultaat zijn niet discutabel. Het vijftal uit Toledo, Amerika staat met Darkness Devours op mijn rader en is het niet fijn om eens te zeggen dat een plaat gewoon lekker klinkt, ondanks zijn imperfectie?

Score:

74/100

Label:

Redefining Darkness Records, 2020

Tracklisting:

 1. Burned Alive
 2. Stab Wounds
 3. Hanging Fortress
 4. Blood Mountain
 5. Darkness Devours
 6. Drown
 7. Killing You

Line-up:

 • Marcus Hartford – Vocalen
 • Jack Ponke – Gitaren
 • Kyle Lyric – Gitaren
 • Jimmy Huffman – Basgitaar
 • Eric Haubert – Drums

Links: