Hang Youth – HET K-WOORD

In 2020 en 2021 is er genoeg misgegaan… Milieurampen, Corona, politieke blunders en nog veel meer. Genoeg voer voor de punkband Hang Youth om een album op te nemen dat tegen alles en nog wat aanschopt. Hier geen interessante composities of baanbrekende originaliteit, maar goed in het oor liggende nederpunk. Deze groep linkse rakkers zijn sinds 2015 actief en HET K-WOORD is alweer het 7e album en barst van de energie. Aan de leiding is de alleskunner Abel van Gijlswijk die bekend is van zijn samenwerkingen met de rapper Faberyayo en maakte hiervoor voornamelijk muziek die we hier op deze website niet bespreken.

Hier geen rap, maar onvervalste punk! Iedereen en alles mag het ontgelden tijdens de korte speelduur van 15 minuten waar we korte, snelle en intense hardcore/punk te horen krijgen met kritische linkse teksten. Gelukkig is alles wel gezongen met een dikke knipoog, zoals het titelnummer waar ze de kritiek aanhalen van Abel zijn taalgebruik. Naast de veelzijdige onderwerpen is er ook genoeg muzikale diversiteit te vinden. Zo is Je haat geen maandag, je haat kapitalisme een midtempo-rocknummer en Fuck Waggies zorgt voor intense seconden met een grindcore-achtige stijl. Ook Abel zorgt voor een verscheidenheid aan vocale stijlen. Hierdoor verveelt het album niet. Eigenlijk is er weinig op dit stukje luide demonstratieprogramma aan te merken. Helaas is het album voorbij voordat je het doorhebt en het zou eigenlijk allemaal net iets langer mogen. Naast de speelduur is het nummer De Economie ook een hekel puntje. Dit nummer is een grappig intermezzo, maar ik sla het toch altijd over.

Hang Youth is een mooie aanwinst voor de nederpunk die niet de originaliteitsprijs gaat winnen, maar wel veel harten wint door de jonge energie en geestige teksten. Na deze 15 minuten honger ik eigenlijk naar nog meer nummers om op los te gaan.

Score:

75/100

Label:

Burning Fik, 2021

Tracklisting:

 1. Met Je Ako-ideologie
 2. Lobbyen Doe Je Maar In Je Eigen Tijd
 3. Waarom Stemmen Jullie Steeds Op De VVD
 4. De Overheid Weet Teveel Van Mij
 5. Je Hebt Allang Een KK Grote Chip In Je Zak
 6. Je Haat Geen Maandag, Je Haat Kapitalisme
 7. Mag Ik Ook In De Campagne Voor Omroep Zwart
 8. Fuck Spotify (Maar Haal Ons Er Niet Af AUB)
 9. Fuck Waggies
 10. Het Antropoceen Fuckt Met Me Game
 11. Er Zijn Vast Goeie Goeie Doelen
 12. Het K-woord
 13. Hebben Ze Nou Al Een Keer Serieus Wat Gedaan Met De Blockchain
 14. De Modeindustrie Kan De Klere Krijgen
 15. Drillrap Is Niet Het Probleem
 16. Ik Beleef Geen Lol Aan Topsport
 17. De Economie
 18. Gecentrifugeerde Memepunk
 19. Vrouwen Verdienen Ook Een Kans Om Corrupte Leiders Te Zijn
 20. Het Is Ook Nooit Goed

Line-up:

 • Abel van Gijlswijk – Zang
 • Kaj Bos – Gitaar
 • Ben Kraak – Basgitaar, piano, mondharmonica
 • Nout Kooij – Drums

Links: