Hand to Hand – Design the End / Follow the Horizon

Hand to Hand – Design the End / Follow the Horizon
Lifeforce Records, 2009

Hand to Hand is een Amerikaanse band uit het huile-broeken-stoere-schreeuwert-melodieuze-riffjes-cleane-refreintjes-genre. Ze spelen, inderdaad, post-hardcore straatje Underoath, maar in de plaats van een hoog flatgebouw en een enorm standbeeld in diezelfde straat, staan er gewoon saaie en doodnormale huizen.

De nummers die deze band ons laat horen zijn best wel sterk te noemen, maar missen een eigen gezicht om echt op te vallen. Ik zoek even naar een beschrijving, iets met ‘dertien’ en ‘dozijn’. Juist ja. Het is gewoon typische post-hardcore, niet meer, niet minder. Niet dat ik vind dat iedere plaat origineel moet zijn, integendeel, maar dit is gewoon net iets te saai. Een zanger die op het ene moment een engelenstem opzet, en die een moment later een boze schreeuw door de boxen slaat, bijgestaan door melodieuze riffs en een sfeer die op iedere post-hardcore plaat lijkt rond te hangen. Na een aantal nummers begint deze formule te vervelen, waardoor ik de neiging krijg om keihard met mijn voorhoofd tegen het bureau te slaan. De plaat eindigt zelfs met een cliché track van ettelijke minuten stilte, eindigend met een man die iets flowt, wat vloekt en wat lacht.

De echte liefhebber van dit genre moet dit al watertandend aanschaffen, de iets minder liefhebbenden slaan dit beter over en houden zich beter bezig met originelere platen. Zelf behoor ik helaas tot de laatste categorie. Toch krijgt dit nog ongeveer een zes op tien, omdat het best wel aan te horen is. Alleen met mate.

Tracklist:

  Hand to Hand - DtE/FtH frontcover

 1. In This City
 2. State of Emergency
 3. Last Saturday was Way Better
 4. I Drew a Portrait in Philly
 5. Mr. Warwithin
 6. The Lion’s Den
 7. Passing Through
 8. Love Muscle
 9. Los Muertos Caminan
 10. Lets End this Album with a Party

Line-up:

 • Rob Kellom – zang
 • John Radford – gitaar
 • Arturo Matamoros – gitaar, zang
 • John Raudebaugh – bas
 • Danny Strong – drum

Links: