Hammok – Now I Know

Langs alle undergroundkanalen wordt dit post-hardcore/noiserock trio uit Oslo, Noorwegen gelauwerd. Gevormd in 2020 waren deze jonge wolven slechts 22 en kwamen al snel met een paar stevige singles. Debuut-EP Jumping/Dancing/Fighting uit 2022 deed een frisse wind door het post-hardcorelandschap waaien en liet zien dat de urgentie van post-hardcore ook op een unieke chaotische wijze gebracht kan worden waarbij er meermaals in hetzelfde nummer van groove wordt gewijzigd. Denk het inventieve Squid meets de verhalende en epische hardcore van Defeater. Als je als zo een jonge groep muzikanten kan uitspringen in een oververzadigd genre dan ben je steengoed. Laten we niet vergeten dat dissonante en majestueuze melodieën elkaar afwisselden als een tagteam van op elkaar ingespeelde middenvelders- en spitsen om de ene na de andere rake schoten te maken.

Tweede EP Now I Know is eerder tevreden met wat passen te geven in het verre middenveld en niet eens een doelpoging te wagen. Deze EP van slechts drie nummers doet dan ook grondig afbreuk aan de reputatie van de band. Het tweeluik This Will Not Last pt.1 en 2 duurt, ironisch genoeg, te lang. Het eerste nummer is een alternatief/indienummer dat vast blijkt te zitten in een zone 30. Als in het midden naar een hogere versnelling wordt geschakeld dan is er niets opwindends aan en de opbouwende outro met spoken word is clichématig en slaapverwekkend. Op deel twee is het gaspedaal gevonden, maar het nummer is erg recht-toe-recht-aan. De inventiviteit van vorig werk lijkt verloren en de band jast de ene standaard riff aan de andere. Alweer is hier spoken word erg aanwezig, maar de teksten helpen het geheel niet vooruit, integendeel. Wanneer dan nog cleane zang invalt en als kattennagels op een krijtbord clasht met de spoken word is het kind voor mij al lang verdronken. Bah. Wie ze hier hebben laten zingen hoeft dat voor mij alvast nooit meer te doen.

Afsluiter Now I Know kan het niet meer rechttrekken, hoewel dit het sterkste nummer van de plaat is, wil dat uiteindelijk niet zoveel zeggen. De blastbeats met post-hardcorevocalen kennen een zekere intensiteit die leuk contrasteert met de ambiance achteraf. De afsluitende riff is net variabel genoeg om een plaats in het nummer te rechtvaardigen, maar de afsluitende screams zijn zo lelijk dat ik blij ben dat dit zeer korte plaatje afgelopen is.

Wat een hattrick had moeten worden eindigt als een sisser. Geen Bengaals vuurwerk, noch juichende fans voor een ererondje. Hammok moet dringend eens bezinnen over wat hun eerdere werk zoveel buzz deed bezorgen, want op deze wijze gaat dat toch wel eens snel door de afvoer glijden. Ik ga terug naar de oudere singles Perfectly Aware en MACHINE GUN.

Label:

Renoir Records, 2023

Tracklisting:

  1. This Will Not Last pt.1
  2. This Will Not Last pt.2
  3. Now I Know

Line-up:

  • Tobias Osland – Zang, Gitaar
  • Ferdinand Aasheim – Drums
  • Ole Benjamin Thomassen – Basgitaar

Links: