Haken – Visions

Haken – Visions
Sensory Records, 2011

In 2010 liet het Engelse Haken met Aquarius al horen een waardevolle toevoeging aan het progressieve metal-spectrum te kunnen zijn, en een jaar later is op Visions duidelijk merkbaar dat de band ook niet voor één gat te vangen is en als eendagsvlieg bestempeld kan worden. Weg zijn de sporadisch ingezette grunts, weg zijn de toch hier en daar wat hakkelende overgangen; Visions is een duidelijk meer volwassen plaat geworden en weet de gehele speelduur van ruim zeventig minuten moeiteloos te boeien.

Haken heeft alles wat van een progband een goede progband maakt; een groep bandleden die in elkaars dienst staat in plaats van individuelen die op willen vallen, complexe doch goed in het gehoor liggende melodieën, maar bovenal goede songs. Of het nu om het lange Nocturnal Conspiracy gaat, het met ruim twintig minuten nog veel langere titelnummer of het ‘maar’ zes minuten durende Insomnia, de muziek zit ramvol goede en vooral werkende ideeën, goed in elkaar passende doch heel diverse stukken en zelfs een stuk nintendo-gloriedagen halverwege Insomnia. Haken is een geslaagde combinatie van bands als Dream Theater, Symphony X en de proggoden van weleer, en weet met Visions van begin tot eind te overtuigen.

Haken consolideert met deze tweede schijf de reeds opgeëiste plek tussen de grote jongens van progressief metalland, en het is me een raadsel hoe de band dit nog gaat overtreffen. Eén van de betere releases dit jaar binnen het genre.

Tracklisting:

  Haken - Visions

 1. Premonition
 2. Nocturnal Conspiracy
 3. Insomnia
 4. The Mind’s Eye
 5. Portals
 6. Shapeshifter
 7. Deathless
 8. Visions

Line-up:

 • Ros Jennings – zang
 • Richard HHenshall – gitaar, keyboards
 • Charlie Griffiths – gitaar
 • Thomas Maclean – bas
 • Raymond Hearne – drums
 • Diego Tejeida – keyboards

Links: