Haiku Funeral – Decadent Luminosity

Het Aesthetic Death label brengt regelmatig interessante, grensverleggende zaken uit. Sinds 1993 laten ze heel diverse platen los op de wereld, gaande van funeral drone tot furieuze black, niet weinig met experimentele of progressieve elementen. Bij Haiku Funeral is dat ook het geval. Je zal dit Russische duo dat levenslicht zag in Marseille niet terugvinden op Metal Archives bijvoorbeeld, daarvoor is het te afwijkend van de metalnormen. Op de Facebook-pagina van de band zie ik het volgende:

Dark visitations from syncopated, hypnotic, lysergic and erotic rites – musick and magick are intertwined and explored. hallucinogenic.


Je moet er maar opkomen denk ik dan. Album nummer vijf van Haiku Funeral is mijn kennismaking met deze diabolische band.

Al vrij snel wordt me duidelijk dat Haiku Funeral een industrial band is. Geen industrial metal, wel electro industrial/powernoise/ritmische noise met een ferme dosis Neue Deutsche Todeskunst. Er wordt een link gelegd met black metal, omwille van de look en feel, en de satanische kunsten. Voor mij hoefde die link niet gelegd te worden. Mika Luttinen van Impaled Nazarene heeft ook zo een periode gehad waarin hij flirtte met industrial en dat was nu ook niet meteen wat je noemt “black metal”. In ieder geval heeft dit Haiku Funeral wel iets meer diepgang, mede door de sjamanistische rituele trancegezangen en het gebruik van allerhande sfeerverhogende technieken. Als je liefhebber bent van bands die verschenen op Cold Meat Industry, Steinklang, Galakthorroe of zelfs Old Europa Cafe dan geef je deze net iets meer kans op slagen.

Score:

76/100

Label:

Aesthetic Death, 2018

Tracklisting:

 1. Scientia Intra Satana
 2. нимA
 3. Луната Свети Като Смърт
 4. The Crown Of His Glory
 5. The Dreams Of Celestial Beings
 6. Dreaming Kali In The Temple Of Fire
 7. Lacerate the Light
 8. Vision Pit
 9. Oktobersnö
 10. Poem of Infernal Flesh
 11. Terror Opens Its Mouth
 12. Endlessly

Line-up:

 • Dimitar Dimitrov – Electronics, keyboards, Keel
 • William Kopecky – Bas, Keel

Links: