GWAR – Scumdogs of the Universe (30th Anniversary Edition – Remixed and Remastered)

Dertig jaar na het verschijnen van Scumdogs of the Universe komt GWAR met een geremixte en geremasterde versie van wat vele fans het magnum opus van de band vinden. Het conceptalbum wat verhaalt over GWAR‘s terreurbewind op planeet Aarde bevat de inmiddels klassiek geworden nummers Sick of You, The Salaminizer en Maggots. Nummers die stuk voor stuk niet kunnen ontbreken op de liveshows van de band die ondanks het overlijden van frontman Dave Brockie in 2014, beter bekend als Oderus Urungus, nog altijd optreedt. Tijd om te kijken of deze nieuwe versie wat weet toe te voegen aan de discografie van de band.

GWAR zegt dat de luisteraar met deze nieuwe versie eindelijk de muziek krijgt te horen zoals het initieel bedoeld was. Dat klinkt in eerste instantie als een leuk verkooppraatje, want ik heb zelf nooit het idee gehad dat ik wat miste aan de versie van 1990. De kwaliteit van de originele Scumdogs of the Universe lijdt geen twijfel. Niet voor niets is dit nog altijd het bestverkochte album van GWAR en het heeft in de dertig jaar een cultstatus verworven. Net als de band zelf uiteraard, die een ‘of je haat het of je vindt het geweldig’-reputatie heeft met hun schijtlollige muziek, shows en kostuums.

Toegegeven, als je de oude en nieuwe versie naast elkaar legt dan klinkt deze geremasterde versie wel verdomd lekker. Met behulp van de verbeterde technologieën komen alle instrumenten afzonderlijk een stuk beter uit de mix. Met name de bas is een stuk naar de voorgrond gehaald. Het blijft gissen of de herintrede van de Michael Bishop tot de band hier iets mee te maken heeft. Bishop is inmiddels onder de naam Blothar GWAR‘s nieuwe zanger, maar nam destijds als Beefcake the Mighty de baspartijen voor zijn rekening. Het is in ieder geval wel iets wat het meest opvalt. Voor de duidelijkheid, de zangpartijen van Oderus Urungus zijn op deze heruitgave gewoon in tact gelaten. Dit album is nog eens een herinnering hoe zonde het is dat de band zijn rochelende strot en puberale humor nu moet missen.

De heruitgave is onderdeel van een speciale boxset die ter ere van het dertigjarig jubileum van het album wordt uitgegeven. In deze boxset zit onder meer ook nog een cassette met daarop repetitieopnames en onuitgebrachte nummers. Deze cassette is niet ter promotie meegestuurd dus een oordeel daarover blijft uit. Alles aan de boxset schreeuwt echter: vooral leuk voor de grootste fans en verzamelaars. Dat geldt ook voor de heruitgave van het album. Het is een leuke toevoeging aan de discografie, maar niks speciaals. Ik kan me voorstellen dat ik deze nieuwe versie voortaan aanzet op de toch wel vrij zeldzame momenten dat ik Scumdogs of the Universe nog eens wil luisteren en dat anderen dat ook zullen doen. De heruitgave is prima opnieuw gemixt en er zijn geen hele opvallende dingen aan het album veranderd: iets wat ik alleen maar kan waarderen. Het is het gewoon het oude album, maar dan klinkt het allemaal net iets lekkerder door de modernere technologieën.

Label:

Pit Records, 2020

Tracklisting:

 1. The Salaminizer
 2. Maggots
 3. Sick Of You
 4. Vlad The Impaler
 5. Slaughterama
 6. King Queen
 7. Horror Of Yig
 8. Love Surgery
 9. Sexecutioner
 10. The Years Without Light
 11. Black And Huge
 12. Death Pod
 13. Cool Place To Park

Line-up:

 • Oderus Urungus – Vocalen
 • Flattus Maximus – Gitaar, achtergrondzang
 • Balsac the Jaws of Death – Gitaar, achtergrondzang
 • Beefcake the Mighty – Basgitaar en vocalen op “Cool Place to Park”
 • Jizmak Da Gusha – Drums
 • Slymenstra Hymen – Achtergrondzang
 • Sexecutioner – Vocalen op “Sexecutioner”
 • Sleazy P. Martini – Vocalen op “Slaughterama”
 • Ronan Chris Murphy – Remix en remaster

Links: