Gutterfire! – Chill

Ze komen uit Brisbane, Australië. De jongens van Gutterfire! met uitroepteken. De band speelt een soort energetische fusie van hardrock, grunge, stoner en punk. Als deze omschrijving je aanspreekt moet je zeker verder lezen. De band spiegelt zich een beetje aan Kyuss en Red Fang, maar geeft zijn eigen toets aan rockmuziek. Net het soort band dat ik maar al te graag ontdek en beluister. De nieuwe plaat van Gutterfire! heet Chill en dat ga ik dus ook doen terwijl ik deze de muziekinstallatie in knal.

De band omschrijft zichzelf als een “Brisbane based Armageddon Hard Rock band”. Kijk, dat is nog eens een band die zichzelf kan verkopen. Het nieuwe album werd ons aangereikt via Wormholedeath, een label wiens muziek me wel vaker weet aan te spreken. Een beetje opzoekwerk bracht wel snel naar boven dat deze plaat reeds eind vorig jaar werd uitgebracht. Oh ja, nieuw genoeg! Het is al goed. Vooral ook omdat ik me absoluut niet beklaag dat ik naar deze schijf aan het luisteren ben. Openingstrack Jack O’ The Leaves is een diepe, doomachtige stonersong waar de invloed van Kyuss en zelfs Alice In Chains netjes van afdruipt. Ik denk nu al te weten waar de muziek van deze band rond zal draaien.

Of niet? Titeltrack Chill, This Is Fine en I’ll Be Along gaan immers direct een andere richting op. Deze nummers voelen zeer 90’s rockachtig aan. Punkinvloeden weet je wel. Smijt daar wat zwaardere gitaren overheen en je weet wel welk geluid ik bedoel. Gitaarsolootje ertussen en een wat grungy zanglijn. Hapklare alt-rock zoals er reeds honderden nummers zijn geschreven. Begrijp me niet verkeerd. Dit is leuke rockmuziek hoor. Zeker gezien het feit dat men ons tegenwoordig veelal met poprock rond de oren smijt. Toch hoopte ik op meer.

Gelukkig perst de band er vervolgens The Day The Justice Died uit. Deze trekt spontaan mijn aandacht en maakt alles weer goed. Dit is Red Fang gecombineerd met Witchcraft. De betere stonerrock. Wat een heerlijke groove kent dit nummer jongen! De lang uitgerekte outro smaakt als slagroom op een taart. De band gaat plots de zweverige kant op, vooraleer de hamer weer op je neerslaat en die vettige riff het boeltje overneemt. Persoonlijke voorkeur natuurlijk, maar deze schuif ik graag naar voren als luistertip. Bonfire en Rhythm Of The End Days zijn evenzeer het vernoemen waard!

Gutterfire! bewandelt een dunne lijn tussen alternatieve rock uit de jaren ’90 en stevige stoner. Een combinatie die ik wel apprecieer, maar het zal niet voor iedereen zijn. “Upbeat doom” noemt de band zijn muziek op de eigen website. Awel ja! Zo kan men het ook omschrijven. Wie houdt van pittige rockmuziek en weemoedig terugdenkt aan de jaren ‘90 toen koning rock nog stevig op zijn troon zat, is bij deze band en diens nieuwe album aan het juiste adres.

Score:

83/100

Label:

Wormholedeath Records, 2021

Tracklisting:

 1. Jack O’ The Leaves
 2. Chill
 3. This Is Fine
 4. I’ll Be Along
 5. The Day The Justice Died
 6. Recovery
 7. Shitbag
 8. Rhythm Of The End Days
 9. Bonfire
 10. Eyes Up

Line-up:

 • Az – Gitaar
 • Dudeman – Gitaar
 • Photon Jon – Zang
 • X-Man – Basgitaar
 • Clay-Bo – Drums

Links: