Gutter Creek – Gutter Creek

Gutter Creek is de nieuwe band van Søren Adamsen, de Deense ex-frontman van Artillery. De man ging een samenwerking aan met de Canadezen Hanchuck en Kroll en deze Gutter Creek is de band zijn debuutplaat. Je zou verwachten om Deens dynamiet te horen, snoeiharde Deense thrash zoals Artillery deze brengt, maar niets is minder waar. Gutter Creek trekt resoluut de kaart van de traditionele heavy metal, gekruid met southern rock-invloeden. Absoluut niet Deens of Canadees dus. Moet kunnen, toch?

Muzikaal is het meestal leuk, zonder echt indrukwekkend te zijn. Lekkere heavy metal als Slipping Through The Scars of Nomad wordt afgewisseld met de metalversie van rockabilly onder de vorm van nummers als Hellryder. Ab-so-luut niet mijn muziek. Gelukkig staan er dus nummers als Nomad op deze schijf. Gierende gitaarsolo’s en melodische refreinen. De jaren ’80 rijden weer uit deze avond en niemand is veilig.


Behalve de muziek zelf dan. Hoewel ik de muziek wel kan hebben, is het vooral hele veilige metal. Niets verrassends. Niets vernieuwends. Zelfs naar jaren ‘80 normen is het vrij plat en ééndimensionaal te noemen. Serpent King is hier een mooi voorbeeld van. Leuk riffje, maar je hoorde het precies al honderd keer. Adamsen heeft een geweldige stem en ja, het past bij de muziek die de band brengt, maar daarmee alleen red je het niet.

Samengevat kan ik niet anders dan concluderen dat deze plaat me niet zal bijblijven. Het deed me gewoon te weinig. Iets meer peper had echt wel gemogen. Nochtans zijn alle ingrediënten aanwezig om er iets van te maken hoor. Zoals gezegd heeft Adamsen de stem, maar verder is Hanchuck een fantastische gitarist en Kroll een retestrakke drummer. De heren jammen ook lekker samen, maar het resultaat van al hun chemie en talent is gewoonweg te weinig. Bijzonder jammer. Misschien dat volgende albums ons een compleet andere Gutter Creek laten horen, want potentieel heeft deze band in overvloed.

Score:

75/100

Label:

Doc Gator Records, 2022

Tracklisting:

 1. At Peace With Misery
 2. Never Back Down
 3. No Slave Religion
 4. Hellryder
 5. Slipping Through The Scars
 6. Nomad
 7. Serpent King
 8. Mesmerized
 9. Silent Killers

Line-up:

 • Matt Hanchuck – Gitaar
 • Søren Adamsen – Zang
 • Derrick Kroll – Drums

Links: