Guðveiki – Vængför

Eind januari stop ik met releases die dateren uit 2018, dus wordt het kiezen uit wat nog open staat. Deze release, één van de laatste van het Fallen Empire Records-label moét zeker voorzien worden van een review. De band bestaat uit enkele Enteogen-leden, frontman H.V. van Martröð/Wormlust en Alex Poole (Chaos Moon, Entheogen, Krieg, Martröð, Skáphe). Topbands dus, met input uit Amerika en IJsland. Guðveiki ziet er qua woord dan ook behoorlijk IJslands uit. Dit Vængför is het debuut van de band.


Wie de bands uit de intro herkent weet dat ze bijlange niet allemaal hetzelfde klinken. Ook Guðveiki heeft een bijzondere eigenheid, een eigen recept. In het geval van deze band krijg je een occulte blackdeath legering met heel veel chaotische horror te verwerken. Het doet me denken aan Australische fenomenen als Portal en Impetuous Ritual (heel veel verwarrende en onverwachte wendingen plus ongerijmde ambient soundscapes op de achtergrond) en het allesvernietigende Abyssal uit Groot-Brittannië. De überbrutale en uiterst technische drummer (denk Nile) doet de weegschaal overhellen naar death metal, ook al is het sfeergewijs een blackmetalcreatie. Niet dat dat er heel veel toe doet, uiteindelijk is het onaardse metal waarbij je alle genreterminologieën, extreme buzzwords en zelfs het besef van tijd zo vergeet. Deze plaat heeft minstens zeven luisterbeurten nodig om gewoon al de basisstructuren enigszins te kunnen memoriseren, laat staan dat je tegen dan alle progressieve techniciteit eruit gepuurd hebt. Als je weet dat de opnames gebeurden tussen 2013 en 2018 dan is dat niet zo vreemd. Hier ben je echt lang zoet mee.

Guðveiki dus, met dank aan Fallen Empire. Ik ben benieuwd welk label dit soort van releases zal uitbrengen. Tot die tijd hebben we Vængför, met een hoes die meteen de map van achtergronden ingaat.

Score:

84/100

Label:

Fallen Empire Records, 2018

Tracklisting:

 1.  Fóstureyðing stjarna
 2. Blóðhunang
 3. Hin endalausa
 4. Vængför
 5. Gullveigar sverðsins
 6. Undan stormi eiturtára

Line-up:

 • J.B. – Drums
 • A.P. – Gitaar
 • S.B. – Gitaar
 • Þ.I. – Gitaar, effecten
 • H.V. – Keel

Links: