Grunt – Discipline

Grunt, één van mijn favoriete goregrind bands, is terug. De Portugezen hebben hun derde album uit en maken mij daarmee erg blij. De band met onder andere Zé Pedro (Holocausto Canibal, tevens drijvende kracht achter heel veel Portugese undergroundactiviteiten), bracht in 2015 het album Codex Bizarre uit en die landde in mijn eindlijst. Je kan hier de video van het nummer Teratoid Latex Feudalist bekijken (16+). Grunt is geen doorsnee goregrindband, het experimenteert met electro, industrial en SM. Met Discipline verleggen ze opnieuw alle grenzen.


Zijn er zaken die ik moet overnemen uit de promosheet? Jazeker: Discipline straalt een zwavelachtige aura uit, gevuld met giftige synthesizers en virtuoze gitaarsolo’s, doordrenkt met geïndustrialiseerde ambients en leads. Discipline past bij het ongeschikte, behaagt de avant-garde en de ruimdenkenden. Grunt is een van de meest controversiële acts uit de moderne tijd, beroemd om hun beruchte shows, waarin vrouwen en mannen seksueel worden gemarteld en uitgebuit, de band zorgt voor een bizarre, kille en expliciete live-ervaring. Dat laatste heb ik helaas niet mogen meemaken (als toeschouwer bedoel ik dan). Het eerste wel. Het klopt. Grunt brengt een groteske mix van Godflesh en oldschool Fear Factory-industrial en bombastische grind/death/extreme metal die soms doet denken aan The Amenta, Autarkh en The Monolith Deathcult. Nog meer bizar dan Codex Bizarre, maar minstens even geslaagd. Echt grindend vind ik het niet meer, dit is elektronisch gevoede death metal met een paar hoeken af, relatief progressief/avantgarde, met een zeer fijne mix/mastering. De grunt van Boy-G is trouwens bijzonder indrukwekkend, de bandnaam is dan ook zeer toepasselijk (steeds meer eigenlijk). Deels in het Portugees, deels in het Engels, mocht het u interesseren. De nummers onderling verschillen soms enorm en zelfs tijdens de nummers wordt het geweer van schouder verandert en gaat het van headbangbare Neue Deutsche Härte richting industrial death metal hel.

Discipline is een bijzonder fijn album geworden, met behoorlijk wat diversiteit, grooves, catchy momenten, brutaliteit, heavy vibes, solo’s en andere elementen die de plaat meer dan de moeite waard maken. Grunt blijft positief verrassen, wellicht levert ze dat opnieuw een plaats in mijn jaarlijst op. Bonuspunten voor de Lady Gag op de hoes.

Score:

84/100

Label:

Larvae Records, 2021

Tracklisting:

1. Vertiginous Asylum
2. Valsa Libitina
3. Piedade
4. With Agony Driving So Deep
5. Relinquish Control
6. Captivity And Abominable Idolatry
7. The Blackest Suitors

Line-up:

  • Boy-G – Keel, Gitaar, Keyboards, Synths
  • Boy-S – Gitaar
  • Boy-Z – Bas
  • Boy-M – Drums

Links: