Hellucination – Multiverse

Wanneer er Multiverse in een titel staat, wil dat meestal zeggen dat je aan een geleerd en onderbouwd concept gaat beginnen. Deze Italianen vonden het gewoon een cool woord, want de multiversele theorie laten ze op hun tweede uitstrijkje uitgebreid aan zich voorbijgaan. Dat zullen wij dan ook maar doen.

Je moet er langer dan tien pingelseconden en een luchtalarm op wachten, maar dan barsten de melodieuze meanderingen en gierende gitaarweefsels vinnig als zwaardvissen los. De stijl in de eerste helft van het album is duidelijk: gloeiende Gothenburg naar een recept van het prille In Flames met – helaas – geplooide en gestreken softcore waar Sonic Syndicate de mensheid mee ergert. Aan die laatste invloed haken ze nog weleens een melodieuze vingerval en zetten het tempo op een logge blast of een kabbelend paar basdrums om er toch een zekere mate van techniciteit en dynamiek in te poeieren.

Onderbrekende ritmes, hoe fijnbesnaard en progressief ook, kegelen er evenwel voortdurend alle groove uit. Juist het woest wiekende Woe Is Me is een furieuze uitzondering, waar je dan wel weer zo’n bakvisrefrein moet bijnemen.  Later op het album doen de centipedische loopjes en monstrueuze mokerslagen van Gojira plots hun intrede . Toevallig hoor je dat het duidelijkst in het Franstalige nummer.

Meteen het sein om alle samenhang te verlaten. Tussen het geforceerde snijwerk van thrash, groove en coremelodie zit nog wel een keer een laag gestemd stuk  riffarduin (dankjewel Stefano Morabito), sommige daarvan zijn zowaar pure klasseflitsen, maar wat zit het ineens slordig ineen zeg. Om het met een cool woord te zeggen: lucullisch.

Score:

 

74/100

Label:

Time To Kill Records, 2018

Tracklist:

 1. The First Ten Seconds
 2. Iron Sky
 3. Artificial Life
 4. There Is No Spoon
 5. Beyond The Walls
 6. Like A Scythe Through Wheat
 7. Le Serment Des Chasseurs
 8. Woe Is Me
 9. Overhumanist
 10. Calculating The Apocalypse
 11. Do Ut Des
 12. Satya Yuga

Line-up:

 • Simone Beglioni – Basgitaar
 • Adrea Scimò – Drums
 • Lorenzo Sicuro – Gitaar
 • Francesco Xella – Gitaar, vocalen

Links: