Grimner – Vanadrottning

Pak de strijdbijl, verzamel de drinkhoorns en bereid je voor op een reis naar Walhalla! Grimner, die dit jaar hun tinnen jubileum (tien jaar) vieren, lanceerde het nieuwe album Vanadrottning in februari 2018.

De band heeft het in eigen land al goed voor elkaar. Zo waren zij in 2015 support act op de toer van Korpiklaani in Zweden. Verder zijn zij in Europa nog niet heel bekend. Hier komt wel langzaam verandering in en zijn er steeds meer landen die kennis maken met deze Vikingen. Ook op internet vinden steeds meer liefhebbers van folkmetal hun weg naar Grimner. Zo is de videoclip van Eldhjärta (van het album Frost Mot Eld) al meer dan een half miljoen keer bekeken op YouTube!

Vanadrottning opent met de gelijknamige track. Het herkenbare geluid van de band komt meteen op de voorgrond als de oorlogstrommels en synthesizer het nummer inluiden. Vanuit hier voegen de twee gitaristen zich in met een harmonieuze riff die voortborduurt op de eerdere melodie. Na een minuut kondigt de drummer zich aan met een bak geweld en begint mijn inner-headbanger naar boven te komen. Een geweldige track om het album mee te openen!

Een ander nummer dat mij zeer aanspreekt is Kvällningssång. Met zijn Fintroll-achtige klank, joligheid en meerstemmig refrein is dit mijn favoriete nummer op het album. Halverwege is er een onderbreking met een gesproken tekst die ondersteund wordt door de drums, basgitaar en een mooie melodie op de keyboard. De overige nummers die het verdienen om benoemd te worden, zijn Fafnersbane (met Erik Grawsiö van Månegarm), Dödens Dans en de (bijna) viking powerballad Sången Om Grimner.

Grimner is echt een band die ik met de tijd steeds leuker begin te vinden. Op Vanadrottning zijn de compositie van de nummers zeer sterk en komt elk instrument tot zijn recht. Vergeleken met hun vorige album uit 2016 is de productie van dit album wel beduidend minder en klinken de gitaren geknepen. Dit heeft als gevolg dat sommige riffs en stukken in nummers niet volledig tot hun recht komen.

Eindoordeel: een goed album en ik begin de Zweedse folk metalband steeds meer te waarderen, maar de productie van het album is echt zonde.

Score:

75/100

Label:

Despotz Records, 2018

Tracklist:

 1. Vanadrottning
 2. Avundas Hennes Ungdom
 3. En Fallen Jätte
 4. Kvällningssång
 5. En Vilja Av Järn
 6. Fafnersbane
 7. Vårt Blod, Våra Liv
 8. Dödens Dans
 9. Ägers Salar
 10. Sången Om Grimner
 11. Freja Vakar (bonus track)

Line-up:

 • Ted – Zang, gitaar
 • Martin – Zang, gitaar
 • David – Basgitaar
 • Johan – Fluit, mandola, doedelzak
 • Kristoffer – Keyboard
 • Henry – Drums

Links: