Grimner – Frost Mot Eld

Grimner – Frost Mot Eld
Despotz Records, 2016

Een succesformule in het metallandschap is ongetwijfeld het maken van epische muziek waarin wat traditionele instrumenten aanwezig zijn en er ook aandacht is voor dynamiek. Grimner komt uit Zweden en heeft het duidelijk goed begrepen. Despotz Records heeft de landgenoten een contract gegeven om hun derde full-length te verspreiden en daar heeft het label zeker een goede zaak mee gedaan. Er is werkelijk niets om slecht te vinden aan Frost Mot Eld als je een beetje folkfanaat bent.

Grimner – Frost Mot Eld

Zelfs de eerste tonen zitten al goed, waarbij een lieflijke introductie op fluit overgaat in een bombastisch Ensiferum-gedreven stukje pagan metal. Grimner brengt het niet altijd met evenveel kracht; soms leunt het wat meer aan bij een iets oudere Finntroll en op andere momenten wordt er even wat meer aandacht besteed aan de fluitdeuntjes en krijgt het geheel meer een Eluveitie-vibe mee, maar de epische heldenzang en krachtige screams in de landstaal maken hier toch overduidelijk een Zweeds product van.

Een zeer aanstekelijk Zweeds product. Ben je fan van bovengenoemde bands dan neem je deze er gewoon bij. Grimner bezit geen unieke sound, maar ik vermoed dat de fans van het folkgenre eerder op zoek zijn naar geslaagde feest- en/of luistermuziek, dan dat ze zullen vitten op de eigenheid van deze band. Gewoon een prima folkplaat die als koek naar binnen gaat en op die manier ook hoge ogen gooit. Aanschaffen die handel!

Tracklisting:
Grimner – Frost Mot Eld

 1. Res Er Mina Söner
 2. Eldhjärta
 3. Nordmännens Raseri
 4. Enhärjarkväde
 5. Midgård Brinner
 6. Vargarnas Tid
 7. Mörkrets Hem
 8. Etter Och Flammor
 9. Muspelheims Härskare
 10. Frost Mot Eld

Line-up:

 • Henry Persson – Drums
 • Ted Sjulmark – Gitaar, zang
 • Johan Rydberg – Fluit, mandola, doedelzak
 • Marcus Asplund Brattberg – Gitaar, zang
 • Kristoffer Kullberg – Synth
 • David Fransson – Bas

Links: