Grimgotts – Dragons of the Ages

Wow, een powermetalband die niet zingt over draken en oorlog. Oh, wacht… Grimgotts uit Groot Brittannië kookt volgens beproefd recept. Vrolijke, olijke power metal over draken, oorlog en andere serieuze zaken. Het schijnt zich af te spelen in de fantasiewereld Vale. Disney power metal omschrijft wel aardig wat we hier opgediend krijgen.

In 2015 werd de band opgericht als een soort parodieband. De heren omschreven zichzelf als ‘waarschijnlijk de beste symfonische powermetalband met een Harry Potter thematiek uit West Sussex, waarschijnlijk…’ Het roer ging al gauw om en de thematiek ging meer richting fantasy en nautisch avontuur. Het tweede album Dragons of the Ages volgt Lions of the Sea uit 2017 op. Als je Power Quest en Rhapsody kan waarderen dan moet je hier wel mee uit de voeten kunnen. Zelfs een verdwaalde Alestormer kan aan boord van dit powermetalschip stappen.

War’s Come to Our Shore komt binnen met strakke staccato drums en vrolijke keyboarddeuntjes. Vocaal hangt het tussen pop en opera in. Een goede binnenkomer. Een gilletje, een solo, je kent het wel. De drumstijl is wat bescheiden, alsof hij bang is om de boel eens flink naar de Filistijnen te rammen. Technisch valt er weinig op aan te merken. De gitaar staat wat zachtjes in de mix en het zijn vooral de drum, zang en het keyboard die het geluid bepalen.

Het vijfde nummer, The King Under the Sea is lekker catchy met dominante keyboardbegeleiding. The Long Road komt met een zeemanslied, waarbij de gitarist beter mag laten horen welke kwaliteiten hij bezit. Een leuke akoestische gitaar erbij, de sfeer zit er lekker in. Het luistert allemaal prima weg. Simpele melodieën die bij vlagen wat te langdradig zijn. Dragons of the Ages is niet baanbrekend, maar leuk genoeg om te hossen. The Great Shadow gaat lekker over-the-top, en het refrein wordt herhaald tot je hem uit je hoofd kent.

Hou je van Pirates of the Carribean, De Kleine Zeemeermin en andere Disney dingen, en vind je power metal niet stom? Dan is dit wellicht wat. Grimgotts is typisch zo’n voorprogrammaband, die de sfeer erin houdt tot de hoofdact van de avond het podium op komt. Je zegt nog tegen je festivalmaatje:’Eigenlijk nog best een aardige band, beter dan ik had verwacht’, om vervolgens los te gaan op de band waarvoor je bent gekomen.

Score:

75/100

Label:

Eigen Beheer/Stormspell Records, 2019

Tracklisting:

 1. War’s Come to Our Shores
 2. The Last Dragon Warriors
 3. Ancient Waters
 4. War at Dawn
 5. The King Under the Sea
 6. The Long Road
 7. Turning the Tide
 8. Take to the Sea
 9. The Great Shadow
 10. Here Be Dragonlords

Line-Up:

 • Andy Barton – Vocalen
 • Fabio Garau – Keyboards
 • David Hills – Gitaar
 • Nelson Moreira – Basgitaar
 • Mo Abdelgadir – Drums

Links: