Grim Reaper – At The Gates

Trek lekker je lange, zwarte gewaad maar aan en haal vooral die zeis uit je schuur, want Grim Reaper is terug! Of als we heel formeel gaan doen: Steve Grimmett’s Grim Reaper. De band wist in de jaren ’80, in de hoogtijdagen van de NWOBHM, furore te maken met het uitstekende See You In Hell uit 1983, waarvan het titelnummer behoort tot één van de klassiekers uit zijn tijd. Er volgden nog twee platen en het doek viel uiteindelijk in 1988, maar zoals voor de meeste bands uit die tijd geldt, vond er uiteindelijk ook weer een doorstart plaats. In 2006 liet Grimmett zijn oude band dan ook weer uit de dood herrijzen, met hem als enige originele bandlid. Het was echter pas tien jaar later dat er met Walking In The Shadows weer eens nieuw materiaal verscheen. Grimmett, nu met de mannen uit zijn soloband weer achter hem, wist een zeer gedegen ouderwetse metalplaat af te leveren, waarop hij liet horen nog steeds een sterke stem te hebben, maar uiteraard niet meer de hoge uithalen van destijds nog te kunnen bereiken.

Drie jaar later is er nu At The Gates, maar in die jaren is er het nodige aan ingrijpende dingen gebeurd voor Steve. Zo verloor hij in januari 2017 zijn rechterbeen in Ecuador na het oplopen van een agressieve infectie die hem bijna fataal werd. Maar als een middelvinger naar de persoon waar zijn band nota bene naar vernoemd is, wist hij De Dood te overwinnen. De ironie is dat voorgaande releases titels als Walking In The Shadows en Alive And Kicking droegen, waar de beste man nu juist gezeten in een rolstoel door het leven moet gaan. Al rockend en rollend, dat dan weer wel! En daar zijn we blij om ook! Het rocken en rollen uiteraard, niet die rolstoel.

Wat opvalt bij At The Gates, is hoe de vocalen van Steve iets ruwer zijn gaan klinken, wat heser zelfs, maar dat het desondanks niet aan kracht heeft ingeboet. Het album telt elf nummers in de stijl die je mag verwachten. Gewoon lekkere rechttoe rechtaan klassieke heavy metal, zonder teveel poespas. Daarin heeft de bandleider ook veel te danken aan de uitstekende musici die hij om zich heen heeft verzameld. Fijne gitaarriffs, goed in het gehoor klinkende melodielijnen en catchy vocalen maken At The Gates een oerdegelijk heavymetalalbum, dat vooral dient als fanservice. Nummers als At The Gates, Only When I Sleep en Line Them Up gaan erin als zoete koek op een zondagmiddag naast een kop zwarte koffie. Het is niks nieuws of verrassend, maar het klinkt vooral vertrouwd lekker in het gehoor. En het feit dat Steve Grimmett dat ondanks alles toch nog voor elkaar heeft gekregen, dat doet toch iedere metalhead deugd?

Score:

75/100

Label:

Dissonance Productions, 2019

Tracklisting:

 1. At The Gates
 2. Venom
 3. What Lies Beneath
 4. The Hand That Rocks The Cradle
 5. A Knock At The Door
 6. Rush
 7. Only When I Sleep
 8. Line Them Up
 9. Breakneck Speed
 10. Under The Hammer
 11. Shadow In The Dark

Line-up:

 • Steve Grimmet – Vocalen
 • Ian Nash – Gitaar
 • Paul White – Drums
 • Martin Trail – Bas

Links: