Grift & Saiva – Split

Grift & Saiva – Split
Nordvis Produktion, 2015

Deze twee Zweedse genregenoten hebben elk twee jaar geleden een demo uitgebracht. Ze zitten allebei bij Nordvis en dus vonden ze het daar een uitstekend idee om een split te delen.

Eerst zeven minuten Grift en die beginnen met een accordeon plus orgelintro, die nadien overgenomen wordt door epische vikinggitaren vergezeld van een haperend geklepper. Bij nadere inspectie blijkt dat een desastreus ingemengde repetitiehokdrum te zijn. Spijtig eigenlijk, want de triomfantelijk heroïnekwentelingen van deze glooiblackmetal met jammerende krijtschreeuw is best mooie nachtmuziek.

Deel twee is voor het identiteitsloze Saiva en ook zij openen verrassend. A capella, tweestemmige bezweerzang, die – als je deze band kent – als twee druppels water op Ost+Front lijkt. Dezelfde gezangen keren nog een paar keer terug, maar het is ook hier vooral een slijmerige nekrochel, waar veel intonatie ingestoken wordt, die de grauwe akkoordenzeven vocaal vult. De sfeer is hier eerder kil, net als de melodieuze laag die er als permafrost overheen ligt. De drum is iets beter waarneembaar als dusdanig, als hij duidelijk geprogrammeerd op een voortdurend basdrum-snaredrum-basdrum-snaredrum-loopje met wat deksels ertussen. Twee relatief nieuwe namen, waar atmosferische blackmetallers die alles wat onder die term valt gehoord willen hebben, best hun oor eens te luister leggen.

Tracklisting
GriftSaiva-Split

  1. Grift – Skarprättaren
  2. Saiva – Sjiedvárre

Line-up Grift:

  • J. Hallbäck – Drums
  • Perditor – Gitaar, basgitaar, vocalen

Line-up Saiva

  • Niet geweten

Links: