Grift – Arvet

God-zal-aan-me-knagen zeg, dat ik dit nog mee mag maken. Ik heb mijn portie black metal wel ontdekt en ben heel wat gewend maar wat het Zweedse Grift (niet te verwarren met de Nederlandse band met dezelfde naam) teweeg brengt met Arvet slaat veel, zo niet alles.

Het intro van Flyktfast begint al wat onheilspellend en doet me naar het puntje van de stoel zitten. Wanneer het blackmetalgeweld dan losbarst met een pakkende riff en hese scream is het gelijk goed raak. Van de woorden is geen komma te verstaan (want in het Zweeds en lekker diep in de mix) maar dat dit uit een zieke geest voortkomt is een ding wat zeker is.

De muziek dan: intens koude en niet al te ingewikkelde riffs met op zijn tijd een (akoestisch) intermezzo, mid-tempo drums en zanglijnen die haast los van het geheel lijken te staan. Ook na meerdere luisterbeurten vallen nog steeds details op die eerder lijken te zijn ontgaan. Waar bij andere bands een viool nog wel eens een opvullertje voor moet stellen, nestelt de sporadisch door de muziek geweven viool zich hier als een tinnitus-aandoening in je gehoorgang.

Kort en goed, het is lang geleden dat een album me zo omverblies als Arvet, maar check vooral zelf wat je ervan vindt. Het zou zomaar in je jaarlijst terecht kunnen komen.

Score:

94/100

Label:

Nordvis Produktion, 2017

Tracklisting:

  1. Flyktfast
  2. Den Stora Tystnaden
  3. Glömskans Järtecken
  4. Morgon Pa Strömsholm
  5. Utdöingsbygd
  6. Nattyxne

Line-up:

  • Erik Gärdefors – Vocalen, gitaar, basgitaar, drums

Links: