Grief Ritual – Spiritual Disease

De bandnaam Grief Ritual doet vermoeden dat we hier te maken hebben met een doommetalband of iets wat die richting opgaat. Schijn bedriegt echter, want Grief Ritual blijkt een band te zijn uit de blackenedhardcorescene. Weliswaar voorzien van een metalen randje. Op beter gezegd rand. Een band ook met een politieke boodschap, zo gaat het nummer Telluric over het falend beleid van de regering van het Verenigd Koninkrijk. Dit onderwerp heeft niet direct mijn interesse, dus laat ik mij vooral bezig houden met de muzikale invulling van Spiritual Disease.

En die is in ieder geval interessant genoeg om twintig minuten te blijven boeien. In eerste instantie krijg je het openingsnummer Dissolution voor de kiezen. Een harde, taaie rakker die bol staat van de verwijzingen naar het oude Machine Head-tijdperk, maar bovendien ook erg veel flirt met een band als Sepultura. Luister met name maar eens naar het stemgebruik en je zal ongetwijfeld begrijpen wat ik bedoel.

In Immurement gaat het gaspedaal er tijdens de beginfase vol op, maar het blijkt een nummer met meerdere gezichten. Zo horen we tegen het einde een duistere en prevelende fase, die verrassend goed aansluit. De vocalen overtuigen immens en in combinatie met het energieke en erg dikke gitaarspel, voorzie ik zomaar uit het niets dikke moshpits en stuiterende walls of death ontstaan gedurende toekomstige live-escapades van dit drietal. We horen het enthousiasme ook terug op het eerder aangehaalde Telluric, dat misschien wel het beste nummer is van deze schijf.

Atrophy laat vervolgens horen, dat de band ook wel raad weet met de wat meer opgefokte, haast grind-achtige rituelen, die men daarna heel mooi weet te vertragen in dikke beukende slamstukken, met uiteraard de gekende, voor het genre haast obligate breakdowns. Genieten!! En hoewel je het idee hebt het allemaal als eens eerder te hebben gehoord, heeft Grief Ritual wel degelijk een eigen toets, toon en gezicht. Zo valt het afsluitende nummer Pareidolia op door het gebruik van een heerlijke melodische, haast blackmetalachtige riff, die na het brute geweld een echt duister gevoel herbergt. En ook daarna weten de heren te verrassen, wanneer er plots een rustpunt wordt gecreëerd om er na een aantal seconden weer hard tegenaan te slammen.

Conclusie: Spiritual Disease is een prima EP die het met name goed zal doen bij de liefhebbers van gedifferentieerd metaalgeweld in hun hardcore.

Label:

Eigen beheer, 2022

Tracklisting:

  1. Dissolution
  2. Immurement
  3. Telluric
  4. Atrophy
  5. Pareidolia

Line-up:

  • Chris Ward- gitaren
  • James Broady – drums
  • Jamie Waggett – Zang

Link: