Gribberiket – Dråpen

Een Noorse funeral doomband met blackmetalvocalen. Op het eerste gehoor kunnen we er daar niet genoeg van hebben. Dit Gribberiket (Het Gierenrijk) is een behoorlijk eigenzinnige band die met Dråpen (De druppel) een tweede album uitbrengt via Dead Seed Productions. We vragen ons direct af of dit de druppel is die de emmer doet overlopen? Of is het slechts een druppel op een hete plaat?

Obscuur is het zeker. Al direct vanaf de begintonen tijdens Togskinner mot ødeleggelsen. Maar obscuur hoeft nog niet per definitie kwalitatief goed te zijn. In eerste instantie laat dit schijfje zich aanhoren als de eerste de beste oefensessie. Met een erbarmelijke geluidskwaliteit en een snerpend gitaargeluid, waarover getormenteerde vocalen worden uitgespuwd, is het hard doorbijten. De gemiddelde luisteraar ondergaat een auditieve lijdensweg. De oren doen hier zonder enige twijfel pijn van. Volgens de promo is er in een tijdsbestek van zes jaar een werk gecreëerd van gevreesde dissonantie, verstikkende schoonheid en clandestiene traagheid. Tja, dat is ook een manier om dit aan te prijzen.

Op funeraldoomtempo gaat de sloperij op deze plaat verder, met maar bar weinig interessante invalshoeken. Het stemgeluid is intens wanhopig en laat zich vergelijken met een dronken lor die eens wat uit probeert te kwelen om zijn ongenoegen te laten blijken wanneer de kastelein de tap afsluit. Lëren om øyet is dan nog de meest interessante track, waarbij het ook lijkt alsof de heren wat zijn bekomen van alle voorgaande commotie. Het begin is heel aardig, met een donker stemgeluid en een ruisend bruggedeelte. Nadien horen we zelfs aansprekende tremolo, waar de uitzinnige vocalen ook wel bij passen. Het langste nummer op dit album krikt het totaalniveau wel iets op. De eerder genoemde beschrijving vanuit de promo is hier dan wel treffend.

Het titelnummer, waarmee deze gieren de plaat eindigen, heeft eveneens een aardige opstartfase, tot het moment waarop de vocalen weer roet in het eten gooien. Muzikaal kunnen we dit nummer onmogelijk slecht noemen. Met een hoofdrol voor de dreunende bas en het trage tempo voldoet het wel. Maar we blijven moeite houden met de vocalen die vaak op de grens van gestoord en lachwekkend verkeren.

De doorwinterde funeral doomfanaat mag dit eens proberen, zeker als er ook enige affiniteit is met het blackmetalgenre. Denk echter niet dat u hier genre-overstijgend werk gaat aantreffen. Daarvoor zit er toch te weinig vlees op het muzikale gebeente. Naar het schijnt hebben de gieren het er teveel vanaf gekloven. Als gevolg daarvan is het cijfer dan ook aan de magere kant.

Score:

48/100

Label:

Dead Seed Productions, 2023

Tracklisting:

  1. Togskinner mot ødeleggelsen
  2. Stein, sand mõkk
  3. Sykt ansikt i jordens innvoller
  4. Lëren om øyet
  5. Dråpen

Line-up:

  • Witchfucker Wangen – Bas
  • Gimp Molestor – Drums
  • Kybermensch – Vocalen, gitaren, synthesizer
  • SFS – Vocalen, gitaren, herrie

Links: