Grey Daturas – Return to Disruption

Grey Daturas – Return to Disruption
Neurot Recordings, 2008

Grey Daturas, het dronende en vooral ook improviserende stel deugnieten uit de Australische schemerzone, is terug. De formatie ben ik reeds tegen het virtuele lijf gelopen bij peers van down under. Het oeuvre van Grey Daturas lijkt een slingerbeweging tussen enkele van de referenties die ze zelf aangeven. Earth, John Coltrane, John Cage en Darkthrone in relatieve mate. Benieuwd naar deze zilverling.

De Datura, een mooi ogende bloem, werd (en wordt) bij de Indianen geteelt voor zijn hallucinogene werking. De bandnaam wordt direct duidelijk. De met trance beladen minutenlange herhaling van enkele verontrustende geluiden brengt de luisteraar een ongemakkelijk gevoel toe bij de aanvang van het eerste nummer. Het wordt vooral erger. Mensen zonder ervaring reageren hierop met reacties als “ze zijn aan het afwassen met een kapotte trommel en een didgeridoo”. De Australische afkomst is dus duidelijk, maar dat is ook het enige. De drumsolo’s bijvoorbeeld, die op tijd en stond de revue passeren, klinken als lang uitgerekte outro’s van de Jostiband. De noisegedeeltes klinken dan weer als een eerbetoon aan Merzbow, gebracht met een feedbackende microfoon waarvan de houdbaarheidsdatum ruimschoots overschreden is. De methode van muziek maken is mij onduidelijk, en als aanhoorder heb je niet het gevoel naar een band in nuchtere toestand te zitten luisteren.

Feedbackende gitaren genieten de laatste jaren veel bijval, dat hebben deze heren zeker begrepen. Hetgeen er rond de feedback gebeurt is mij echter bijster. Post noise rock heet het, en alhoewel de postbode hier regelmatig langskomt gaat deze vlieger bij mij niet op.

Tracklist:

Grind Inc. - Sudden State Of Hate

 1. Beyond and into the Ultimate
 2. Return to Disruption
 3. Balance of Convenience
 4. Answered in the Negative
 5. Undisturbed
 6. Demarcation Disputes
 7. Unity
 8. Neuralgia

Line-up:

 • Bonnie Mercer : Guitar
 • Robert Mayson : Bass, Drums
 • Robert Macmanus : Guitar, Drums

Links: