Grey Aura – 2: De Bezwijkende Deugd

Het Utrechtse Grey Aura pakt graag groots uit en lijkt onbegrensd ambitieus. Want ondanks dat 2: De Bezwijkende Deugd ‘slechts’ een tweede EP is die moet leiden tot een volledig album, schuilt er heel veel achter dit werk. Onnoemelijk veel zelfs.

De Protodood in zwarte haren, geschreven door Grey Aura‘s eigen Ruben Wijlacker vormt de conceptuele gedachte achter de muziek. Een roman die qua thematiek de ideeën over obsessies, erotisme en absurditeit verkent: “Met je handen op mijn polsen, ben ik jouw roeiboot. Peddel voort door mijn weerloze hartstocht“.

Het is knap hoe Grey Aura het concept van geschreven letters weet om te zetten naar een sonische ervaring. Ik noem het bewust sonisch omdat de mannen die vertaalslag niet alleen muzikaal doen. Dialogen, klanken en het omgevingsgeluid van bijvoorbeeld een restaurant plaatsen je ook echt in die tijd en plaats. Bij tijd en wijlen voelt het zelfs aan als een theatervoorstelling.

Muzikaal is de kern black metal, maar die grens wordt vaak genoeg verlegd of gewoonweg genegeerd. Dat maakt het lastig om hier een genre op te plakken of advies over te geven. Grey Aura speelt niet alleen met de grenzen van het blackmetalgenre, maar ook met de vorm van een muziekalbum. En zo is 2: De Bezwijkende Deugd ook niet bedoeld. Zie het als een muzikale synopsis van De Protodood In Zwarte Haren en wie weet heb je ook meteen nieuw leesvoer voor handen.

Label:

Tartarus Records, 2019

Tracklisting:

  1. Sonate
  2. De Onnoemelijke Verleidelijkheid Van De Bezwijkende Deugd
  3. Parijs Is Een Portaal
  4. De Drenkeling
  5. Beschonken Slaapwandelaar
  6. Dialoog (Restaurant)
  7. Sierlijke Schaduwmond

Line-up:

  • Tjebbe Broek – Gitaar, percussie, foley, concept
  • Ruben Wijlacker – Gitaar, basgitaar, percussie, vocalen, foley, concept
  • Bas van der Perk – Drums, percussie

Links: