Green Lung – Black Harvest

Twee jaar geleden maakte ik kennis met Green Lung. Deze Engelse band pakte me toen volledig in met zijn debuutalbum Woodland Rites. Als een soort moderne Black Sabbath presenteerde Green Lung zich destijds aan de wereld. De muziek hield het midden tussen occulte doom en heavy psych. De jaren ‘70 dropen er met andere woorden in vette druppels vanaf. Heerlijk!

Nu is de band helemaal terug met een opvolger: Black Harvest. Ik hoopte op voorhand dat Green Lung het niveau van de vorige plaat kon evenaren, maar ik kan jullie nu reeds zeggen dat ze daar zelfs los over sprongen. Dat de band zwaar dweept met Black Sabbath is nog een understatement. De oervader van de doom en metal is dus nog steeds omnipresent aanwezig doorheen Green Lungs muziek, maar voor dit nieuwe album goot men er een stevige scheut Boston en Deep Purple bij. De muziek die de band voorheen aanbood, is nu meer uitvergroot, meer gerijpt en vooral epischer. De heavy psych en occulte doom is nog steeds aanwezig, maar de bandleden voegden er progrock aan toe. Bij momenten zou je zelfs bijna zweren dat de band folk-elementen in zijn muziek verstopte. 

Vanaf de openingstrack The Harrowing worden we reeds begroet door zo’n gezellige 70’s prog-vibe. Je merkt hierdoor direct dat het nieuwe album anders zal klinken dan zijn voorganger. De retro rock ‘n roll van Green Lung kent nu een breder bereik. Zoals gezegd loopt de muziek van Black Sabbath nog steeds als een rode loper doorheen het album, maar de psychedelische Reaper’s Scythe en Leaders Of The Blind neigen evenzeer naar een band als Deep Purple. Het orgel van John Wright is dus niet alleen verantwoordelijk voor de proggy vibe, maar doet ook hard denken aan wijlen Jon Lord.

De gitaarriffs van Scott Black en enigmatische stem van Tom Templar eisen bijna op ieder nummer de hoofdrol op, maar Joseph Ghasts basgitaar verrijkt het aroma door diepgang aan de sound te geven. Vooral op het magistrale Graveyard Sun speelt de man een centrale rol. Dit nummer geldt als dé luistertip. Saxon meets Sabbath. Het is trouwens een plezier om Tom Templar te horen zingen. De mans stem doet keihard denken aan die van Kadavar-frontman Christoph Lindemann. Ook de leden van die band verdenk ik ervan dat ze hun slaapkamers vol hebben hangen met posters van Ozzy en 70’s Black Sabbath.

Green Lung staat natuurlijk ook bekend om de thematiek van diens songteksten. Verhalen over middeleeuwse heksen, donkere bossen en vochtige kerkers. Afijn, de betere dungeon & dragon-thematiek dus. In het Green Lung-universum is er veel aandacht voor het paganisme en mysticisme. Occulte doom weet je wel? Op deze nieuwe plaat is dit natuurlijk niet anders. Het geeft op een zalige manier nog wat extra punch aan de heavy psych.

Dit album kan en mag alleen in de herfst worden uitgebracht. De wereld wordt donker en kil. De bladeren vallen naar beneden en het regent bijna voortdurend. De afsluitende track Born To A Dying World geldt als de ultieme soundtrack van dat herfstgevoel. De onderweg geplukte paddestoelen doen vervolgens hun werk en maken de muziek van Green Lung nog een stuk psychedelischer. Slechts één gedachte domineert wanneer de laatste tonen van het album uitsterven: wat een fantastisch album is me dit zeg.

Black Harvest voelt zeer jaren ‘70 aan, maar draagt tegelijk iets tijdloos uit. Het is een goed gebalanceerd album dat lekker veel doom, stoner en psychedelica uitstraalt. Green Lung presenteert zich met deze nieuwe plaat op het toppunt van zijn kunnen. De band leent, steelt en gebruikt gepokt en gemazelde tactieken van andere bands en maakt het zich eigen. Je moet het maar doen hoor. Een eigen sound creëren terwijl je overduidelijk een lappendeken van andermans ideeën en invloeden aflevert. Wie zei daar dat progressieve rock en 70’s doom niet samen konden spelen? Fans van bands als Kadavar, Uncle Acid & The Deadbeats of Blood Ceremony kan je alvast een plezier doen door dit album onder hun kerstboom te leggen. Het is maar een vrijblijvende tip natuurlijk.

Score:

90/100

Label:

Svart Records, 2021

Tracklisting:

 1. The Harrowing
 2. Old Gods
 3. Leaders Of The Blind
 4. Reaper’s Scythe
 5. Graveyard Sun
 6. Black Harvest
 7. Upon The Altar
 8. You Bear The Mask
 9. Doomsayer
 10. Born To A Dying World

Line-up:

 • Tom Templar – Zang
 • Scott Black – Gitaar
 • Joseph Ghast – Basgitaar
 • Matt Wiseman – Drum
 • John Wright – Orgel

Links: