Green Desert Water – Black Harvest

Ik heb nog nooit van Green Desert Water gehoord, maar Small Stone Records stuurde ons de bands tweede plaat op en beloofde terloops dat deze heavy blues en psychedelia bevat. Nou kom op zeg! Ik moet al zwaar ziek in bed liggen vooraleer ik zo’n album geen kans zou geven. De bandleden komen blijkbaar uit Spanje. Mooi weer is ideaal voor stonerrock denk ik dan.

Ik leg het album op en merk al snel dat deze perfect is om de bas op in te stellen. Sacred Tree start inderdaad vrij psychedelisch, maar de zware basgitaar verraadt een sterke invloed van stoner metal en zelfs doom metal. Echt wild ben ik niet direct van de muziek, maar de Spaanse band rockt wel. Pas vanaf het tweede nummer – zeer verwarrend Dead Sacred Tree genoemd – voel ik het kriebelen en krijg ik het gevoel dat er een leuke plaat zit aan te komen. De Black Sabbath is sterk in deze jongen. Nee, meer een kruising tussen Sabbath en Saxon. Ik wist niet dat zoiets mogelijk was. 

Dit album balanceert feitelijk de hele tijd tussen zware doom en heavy blues. The Whale en Dead Sacred Tree gaan ritmisch diep en drukken een donkere doom op de muziek. Daar zet de band vervolgens Too Many Wizards en Shelter Of Guru tegenover, lekkere heavy blues en licht psychedelisch. Netjes gedaan allemaal. Toch is het DNA van deze band hiermee niet volledig in kaart gebracht. De hoofdreden waarom dit album mij zo bevalt schuilt in zijn heterogene karakter. Soul Blind is bijvoorbeeld pure bluesmuziek. Het soort blues waar bands als Led Zeppelin en Diamond Head ook hun neus niet voor ophaalden.

Lekker schakelen tussen doom en blues? Moet kunnen toch? In de schemerzone tussen de beide genres brengt Green Desert Water een wel heel leuk nummer tot leven. In Black Harvest – waar de plaat uiteindelijk naar werd genoemd – combineert de band zowel doom, blues, psychedelica, stoner, als hard rock in één lekker vloeiend nummer. Dit is ontegensprekelijk het beste nummer op het album. Ruim zeven minuten lang trakteert de band met een oorstrelend lied dat de laatste vijf decennia aan rockmuziek lijkt te willen samenvatten. Zeer bevredigend als je het mij vraagt.

Green Desert Water speelt heavy blues en stoner-doom. Het soort muziek dat ik ook zou willen maken indien ik talent had. Ach ja, wat ik te weinig heb, heeft die Kike Sanchis dan weer te veel. De man heeft een leuke, warme zangstem en haalt riffs en solo’s uit zijn gitaar die ik zelfs niet kan neuriën. Het zijn niet alleen mandarijnen die deze maand vanuit Spanje hierheen worden verscheept, ook deze Green Desert Water is net op tijd voor Sinterklaas. Leuke ontdekking wat mij betreft.

Score:

80/100

Label:

Small Stone Records, 2021

Tracklisting:

 1. Sacred Tree
 2. Dead Sacred Tree
 3. Too Many Wizards
 4. Black Harvest
 5. The Whale
 6. Shelter Of Guru
 7. Soul Blind

Line-up:

 • Dani Barcena – Drum
 • Juan Arias García – Basgitaar
 • Kike Sanchís – Zang, gitaar
 • Kent Stump – Gitaar
 • Alvaro Barcena – Achtergrondzang

Links: