Greber – Fright Without

Pak een sloophamer en ros je buitenmuur aan gort, want Greber ligt op de speler. Het debuutalbum van dit Canadese duo liegt er niet om. In een tiental nummers verbrijzelen ze de hardste baksteen tot poeder.

In de eerste acht seconden van albumopener Form lijkt het even alsof we naar een album van Red Hot Chili Peppers aan het luisteren zijn. Maar na deze ultrakorte intro beginnen de heren er meteen op los te meppen met opgefokte naar grindcore neigende sludge. Deze agressie zet door in het daaropvolgende Aging Debt, waarin we zelfs worden getrakteerd op een smerige breakdown. Op Fabricated Purpose lijkt het alsof een mitrailleur de drums heeft vervangen. Met onze oren vol lood horen we hoe de heren tekeer blijven gaan. De venijnige minachting in de stem van Steve Vargas zorgt voor een extra agressieve sound. Op sommige momenten klinken de vocalen een beetje als die van Mike IX van Eyehategod, en op andere momenten als de epische brul van Al Cisneros op Sleeps Dopesmoker.

Het is overigens niet alleen tomeloze agressie welk de pot schaft. Op Larkinitis horen we bijvoorbeeld wat dreigende doominvloeden. Cleane, ijle zanglijnen en snerpende gitaarpartijen voeren de boventoon, maar ook hier mogen de brute kreten niet ontbreken. Als je op een sludgeplaat een feedbackloop hoort, dan weet je dat het écht menens is. Deze vormt een grauwe voedingsbodem waar vervolgens de muzikale moker in kan worden geplant. Ook Greber maakt van deze techniek gretig gebruik, want gedurende het hele album wordt er naar hartenlust met feedbackloops gesmeten. Tussen het piepen en het gonzen in, wordt er gelukkig ook nog muziek gemaakt. Dark Corners heeft bijvoorbeeld een swingende tromroffel en een stampende gitaarmelodie. Het einde van het nummer is overigens opmerkelijk. Alsof er een geluidskraan wordt dichtgedraaid. Het is een ietwat vreemd einde dat uit de toon valt met de rest van het album.

Rats of Subversion is met zijn 4:42 minuten het langste nummer van het album. Van deze tijd wordt handig gebruikgemaakt om wat te spelen met variërende tempo’s en hoekige riffs. De climax waar het nummer naartoe lijkt te bouwen komt echter helaas nooit, waardoor de spanningsboog ervan onvoltooid blijft. Het hoogtepunt van het album is het pompende Nosebleed, waarin het laatste restantje agressie uit de tenen naar boven wordt getrokken. Je ziet het stampende livepubliek en de stroboscoopflitsen al bijna voor je.

Greber presenteert hier een album dat veel leuke kanten heeft. Het verdient niet de originaliteitsprijs, maar ook zeker niet de troostprijs!

Score:

70/100

Label:

7 Degrees Records / Fresh Outbreak Records, 2022

Tracklisting:

 1. Form
 2. Aging Debt
 3. Fabricated Purpose
 4. Into Silence
 5. Bushcord Of Entrails
 6. Larkinitis
 7. Dark Corners
 8. Rats of Subversion
 9. Nosebleed
 10. Tree Carving

Line-up:

 • Steve Vargas – Vocalen, drums
 • Marc Bourgon – Vocalen, basgitaar

Gastmuzikanten

 • Kevin Keegan
 • Scott Miller
 • Mathieu Vilandre
 • Kàrhozat
 • Sean Pearson

Links: