Great Collapse – Holy War

Great Collapse – Holy War

End Hit Records, 2015

De award in de categorie ‘het bloed kruipt waar het niet gaan kan’ gaat deze keer naar Thomas Barnett, in punkrock-kringen bekend als de microfoonterger van Strike Anywhere. Hij besloot het moederschip op inactief te zetten om zich te concentreren op non-muzikale zaken. Tot hij Chris Chasse, Rise Against-gitarist ten tijde van de twee grote platen (Siren Song of the Counter Culture en The Sufferer & the Witness), tegen het lijf liep.

De ideeën borrelden op en de heerschappen besloten er (ex-)leden van Set Your Goals, Death By Stereo en At Risk bij te betrekken. Great Collapse zag het daglicht. Een EP volgde snel, dit Holy War is de eerste echte langspeler. Krijgen we aan jullie verkocht dat de band Cascadian black metal speelt? Precies. Holy War laat ons harde punkrock met een vleug melodieuze hardcore horen, wat klinkt als een kruising tussen alle bovengenoemde bands. Qua vocaal gebruik geeft Barnett geen verrassingen, maar doet hij waar hij goed in is: punkzang met af en toe een hese brul erdoor. Opener New Abolition gooit meteen de gehele formule op tafel, die ons oh zo welbekend blijkt te zijn. Aanstekelijke punkriffs volgens de nieuwe school (die onechte, volgens de oude rakkers) met licht verteerbare zang, die toch nergens de infantiele poppunkkant opgaat. De rest van de plaat borduurt netjes verder op dat elan.

Hoe doorsnee de bovenstaande beschrijving ook klinkt, Great Collapse weet indruk te maken. Met dergelijke cv’s in de band is het ook onmogelijk om dit genre niet begrepen te hebben. Tekstueel wordt er ook fel van leer getrokken, zoals het dit genre betaamt. De maatschappij is nog steeds naar de zak, weet je. De spanning blijft niet over de hele plaat lang duren, maar New Abolition, Break In Case of Emergency en Specific Gravity zijn zo aanstekelijk dat liefhebbers van het genre deze band niet mogen overzien. Ik voorspel een sterke kandidaat voor het hoofdpodium op Groezrock. Mensen die zichzelf niet in het publiek bij dergelijk podium zien staan, mogen dit met een gerust hart afslaan. Sta je wel jaarlijks te brullen op die plek, heb je alvast een jaarlijstkandidaat binnen.

Tracklisting:

greatcollapseHWimg

 1. New Abolition
 2. Human Target
 3. Break In Case of Emergency
 4. Waves
 5. The World Between
 6. Dawn Stations
 7. Beyond Authority
 8. Specific Gravity
 9. The Ones
 10. Generation In Crosshairs
 11. Origins Of A Species
 12. One Year

Line-up:

 • Thomas Barnett – vocalen
 • Joe Saucedo – bas
 • Todd Henning – drums
 • Chris Chasse – gitaar
 • Tom Arnott – gitaar

Links: