Graveyard – Innocence & Decadence

Graveyard – Innocence & Decadence
Nuclear Blast, 2015

De Zweedse rockband Graveyard brengt haar vierde album getiteld Innocence & Decadence uit via Nuclear Blast. Niets nieuws onder de zon eigenlijk, de band gaat gestaag door met doen waarin men goed is en dat is het maken van blues-georiënteerde heavy rock. Steeds meer lijkt men daarbij terug te vallen op een soort van retro seventies-stijl. Origineel is het niet, maar lekker wel, tenminste als je er van houdt en toevallig doe ik dat.

Graveyard slaagt er in om muzikaal bij ieder album groei te tonen. Steeds dieper wordt er gegraven om de muzikale emoties naar boven te halen, met een diepe en donkere ondertoon die het bluesgedeelte van de muziek kenmerkt. Ook is er duidelijke variatie en wordt soms zelfs een beetje een herinnering aan het werk van de nimmer geëvenaarde Doors opgeroepen, maar ook veel andere namen, met name die uit de zeventiger jaren van de vorige eeuw, komen naar boven. Mijn hartgrondige hekel aan ballads zit me wel dwars bij het beluisteren van dit album, waarop een aantal malen terug wordt gegrepen naar deze songsoort. Als er dan ook nog een dameskoortje bij aanwezig is, zoek ik maar even het toilet op.

Ondanks (of dankzij?) veranderingen in de line-up is men in staat om steeds meer dat authentieke groovy zeventiger jaren geluid te benaderen met zeurderig zingende gitaren, zwaar de blues aanhangende bas, gevarieerde zang en prettig maar niet overheersend aanwezige drums. Over het algemeen luistert het dan ook gewoon lekker weg. Dat komt, denk ik, ook door de manier van opnemen. Men heeft er voor gekozen om de meeste tracks met z’n allen tegelijk in de opnameruimte op te nemen en dat maakt de muziek aangenaam direct.

Goed gespeeld, gezongen, gecomponeerd en geproduceerd. Dat mag gezegd worden van dit nieuwe Graveyard-album. Voor de ware liefhebber een aanrader vanwege de vette bluesinvloeden en donkere ondertoon. Voor mij mag het allemaal net wat sneller, maar de gemiddelde bluesliefhebber zal zich hier wel raad mee weten.

Tracklisting:
graveyard

 1. Magnetic Shunk
 2. The Apple And The Tree
 3. Exit 97
 4. Never Theirs To Sell
 5. Can’t Walk Out
 6. Too Much Is Not Enough
 7. From A Hole In The Wall
 8. Cause & Defect
 9. Hard Headed
 10. Far Too Close
 11. Stay For A Song

Line-up:

 • Joakim Nilsson – gitaar, zang
 • Jonathan Ramm – gitaar
 • Truls Mörck – Bass
 • Axel Sjöberg – Drums

Links: