Graveworm – Killing Innocence

Het Italiaanse gezelschap van Graveworm heeft me al sinds 2003, toen ze het sublieme Engraved in Black uitbrachten. Het sprak me zo aan dat ik een aantal jaar geleden zelfs een review voorzag van de heruitgave van deze plaat, samen met opvolger (N)Utopia. Het moet wel gezegd worden dat ik dacht dat het hoogtepunt daarmee bereikt was, Graveworm presteerde immers steeds met minder overtuiging en kracht. Om de lezers meteen wakker te schudden: dat is achter de rug met dit tiende album.

Waar Ascending Hate niet tegemoetkwam aan de naam van het album, doet deze plaat dat wel. Ik had het eigenlijk niet verwacht, want zó ingrijpend was die track We Are The Resistance toch ook weer niet. Catchy en met woorden die blijven hangen, maar niet al te bruut gebracht. Dat is wel anders op opener A Nameless Grave en vooral op Dead Words, mogelijk het stevigste nummer dat deze Italianen ooit lanceerden. Brute, logge death metal met gothic synthgolven en zowel vocaal als instrumentaal wel vaker wat Belphegor-gehalte. Deze plaat klinkt ook heel wat diverser dan de voorgaande platen, met knappe rustpunten die weer losbarsten in je gezicht. Het valt ook op dat de band de productie opgetrokken heeft om dat mogelijk te maken.

Natuurlijk blijft Graveworm steeds trouw aan de eigen blend van meloblack, logge death met gothicriedeltjes; ik zou het maar jammer vinden dat die vaste waarde wegvalt. Voor het eerst in lange tijd heb ik echter het gevoel dat deze band weer mee kan met de grote jongens en met Killing Innocence echt de ketens van de middelmatigheid afgeworpen heeft. Neem de proef op de som met Dead Words.

Score:

86/100

Label:

AFM Records, 2023

Tracklisting:

 1. A Nameless Grave
 2. Dead Words
 3. End of Time
 4. Escorting the Soul
 5. If the World Shut Down
 6. In Honour of the Fallen
 7. We Are the Resistance
 8. Where Agony Prevails
 9. Wicked Mind
 10. Wrath of Gods

Line-up:

 • Stefan Unterpertinger – Gitaar, synth
 • Stefan Fiori – Zang
 • Eric Righi – Gitaar
 • Florian Reiner – Bas
 • Moe Harringer – Drum

Links: