Gravestone – Sickening

Het Nederlandse label Raw Skull Recordz is nog niet zo lang bezig, maar begint zich te ontpoppen tot een kwaliteitskeurmerk voor old school death metal. Zo ook met de uitgave van de debuutplaat van het Zweedse Gravestone (niet te verwarren met de Chileense, Italiaanse of Russische naamgenoten of het Duitse orkest dat in de jaren tachtig heavy metal maakte).

Sickening is de naam van dit plaatje, van een band met jonge leden die geen of nauwelijks ervaring in andere bands hebben. Met dat in het achterhoofd is het knap te horen wat deze Zweden afleveren: een heerlijke, beukende deathmetalplaat met lekker gitaarspel, overschreeuwd door de prima strot van Penki Samuelsson. Het gaat in de stijl van Grave en Entombed/Entombed A.D., waarbij Samuelsson wel wat wegheeft van zanger L-G Petrov van die laatste band.

Lekker het hoofd schudden op mid-tempo deathmetalsongs is dus het devies bij deze mannen, die voor een eerste plaat een meer dan uitstekend visitekaartje afleveren. Op het eerste gehoor lijken de nummers iets teveel op elkaar, maar wie verder luistert, wordt verrast door de afwisselingen die wél helemaal passen binnen het genre. Geen verrassingen buiten de platgetreden banen dus, maar dat hoeft ook helemaal niet. Je maakt old school death metal of je maakt het niet.

En dus is het ruim een half uur vermaken met de tempoversnelling in In the Valley of Coffins, het gebeuk tijdens het razensnelle Behead the Bastard en de afwisseling van Rotten Kill. Enig minpunt: Gravestone heeft de nummers van de enige uitgave voor dit debuutalbum – de EP Rotten Kill van vorig jaar – ook op deze plaat gekwakt. Dat zijn zomaar twaalf minuten die niét ingevuld worden door nieuw materiaal en dat is best jammer, want deze Zweden serveren hun death metal zoals je het graag hoort. Hopelijk wordt er volgende keer nog wat aan het ielige drumgeluid gedaan, maar dat Gravestone een toekomst heeft in dit genre, is wel duidelijk. Een heel lekker plaatje van een heel lekker label!

Score:

83/100

Label:

Raw Skull Recordz, 2018

Tracklisting:

 1. Tombtrasher
 2. Fucking Your Corpse in Hell
 3. Murderous Intentions
 4. Behead the Bastard
 5. In the Valley of Coffins
 6. Rotten Kill
 7. Necromaniac
 8. Unholy Mess
 9. Rest in Piss
 10. By the Knife

Line-up:

 • Penki Samuelsson – Vocalen, Gitaar
 • Magnus Karlsson – Gitaar
 • Jonatan Rudenfors – Bas
 • Tomas Salonen – Drums

Links: