Graveland – Hour of Ragnarok

Het laatste album van het omstreden Graveland dat ik een review gaf was Thunderbolts of the Gods uit 2013. Om het op zijn Vlaams te zeggen, dat was “gene vette”. Rob Darken, ondertussen 51 jaar oud, ontving van mij bijzonder veel bewondering omwille van het feit dat hij voor de eeuwwisseling enkele albums uitbracht die hij op amateuristische wijze helemaal zelf in elkaar had gezet. Ondertussen zijn we twintig jaar verder. Niet ideaal als je dan met moderne technologie nog alles zelf probeert te doen maar geen expert bent. Niet ideaal om met moderne wapens op oudschoolse wijze het gevecht aan te gaan. Voor deze nieuwste plaat (er zijn er ondertussen alweer een aantal gepasseerd) heeft hij gelukkig zowel een drummer als een bassist in huis gehaald en worden de taken verdeeld. Juich!

Epic pagan black metal met een verheerlijking van lang vervlogen tijden, waar heldhaftigheid en strijdlust het hoogste goed waren. Het nieuwe vlees in de bezetting heeft Graveland in ieder geval deugd gedaan en zorgt voor extra spierkracht in de strijd voor “de oude waarden”. Trompetten, koorzang, jubelende menigtes … ze duiken op vanuit de verte om Gravelands twintigste folk-en-paganpoging om het Christendom te vernietigen en Wotan weer mee op zijn spirituele troon te zetten kracht bij te zetten. De van veel bombast en grandeur voorziene black klink opnieuw een stuk menselijker, steviger en bij momenten ook sneller! Geen kans dat Rob Darken ons meeneemt naar rustoorden. Aan uitbollen op latere leeftijd wordt hier niet gedacht. De rauwe oldschool stofzuiger black uit de begintijd krijgen we nooit meer terug, maar in deze krachtiger wiking pagan black vinden we voldoende energie terug om de wolf in onszelf terug boven te laten komen. Het mag ook duidelijk zijn dat Rob Darken door het delegeren van bepaalde taken meer focus kon leggen op de keyboard, die bijzonder sterk voor de dag komen en Summoning/Elffor/Iuvenes-liefhebbers zeker zullen kunnen beroeren.

Inferna Profundus Records heeft de eer één van de betere Graveland-albums van de laatste jaren uit te brengen. Schaaf dus gerust uw kennis over mythologische thema’s bij terwijl u geniet van een pagan/viking blackmetalalbum, met Hour of Ragnarok.

Score:

78/100

Label:

Inferna Profundus Records, 2021

Tracklisting:

1. The Wolf of Twilight
2. Hour of Ragnarok
3. Conspiracy of the Wizards
4. Children of Hyperborea
5. Following the Azure Light
6. The Three Gifts of the Gods
7. Enlighted by the Wisdom of Runes
8. River of Tears

Line-up:

  • Skyth – Bas
  • Rob Darken – Keel, gitaar, keyboards
  • Ahrin – Drums

Links: