Grave Digger – Symbol of Eternity

Al vier decennia produceert Grave Digger met enige regelmaat stevige heavy metal. De groep rondom zanger/gitarist Chris Boltendahl is aanbeland bij zijn eenentwintigste volwaardige album, welke als titel Symbol of Eternity heeft meegekregen. Op deze plaat zetten de heren hun interesse in de avonturen van de kruisridders voort waar ze op Knights of the Cross (1998) ook al over vertelden.

Wat mag je verwachten van een gevestigde naam als Grave Digger op dit nieuwe meesterwerkje? Messcherpe riffs, weelderige koorarrangementen en het kenmerkende rauwe stemgeluid van Chris vullen de dertien nummers die op Symbol of Eternity staan.

Na de orkestrale opener van het album, The Siege of Akkon, barst de plaat in alle hevigheid los met Battle Cry. Het doet mij enigszins denken aan de jaren ’90 van de vorige eeuw, waarin Grave Digger zich veelvuldig liet gaan in een haast ongeremde sneltrein van riffs. Het titelnummer verzorgt een rustpauze in het heavymetalgeweld met een haast doom-achtige semi-ballad. Iets waar Grave Digger ook absoluut geen moeite mee heeft. Ook de tweede helft van de plaat krijgen we heerlijke authentieke heavy metal voorgeschoteld in NWOBHM-stijl. De derde single voor de release van deze schijf staat als nummer acht op het album en draagt de titel Heart of a Warrior: rauw, meedogenloos en recht voor z’n raap!

Als extraatje krijgen we een cover van de Griekse superster Vasilis Papakonstantinou, waarin Chris voor het eerst in zijn carrière in het Grieks zingt. De band heeft het zelfs voor elkaar gekregen om Vasilis een paar passages te laten inzingen.

Het is natuurlijk mogelijk om een heel boek open te doen over Grave Digger maar als je al zo lang meedraait in de metalwereld, je sporen al lang en breed verdient hebt en muziek van topkwaliteit blijft maken, behoef je aan een groep als Grave Digger geen extra woorden vuil te maken. De nieuwe plaat zal elke liefhebber van old school heavy metal, Grave Digger-fans in het bijzonder, bekoren. Die-hard fans die elke variant van het album willen aanschaffen, zullen deze keer diep in buidel moeten tasten want er zijn maar liefst negen verschillende kleuren vinyl. Ik zou Symbol of Eternity rustig op repeat kunnen zetten en elke keer weer opgaan in de verhalen die muzikaal zo geweldig vertolkt worden.

Score:

91/100

Label:

Rock of Angels Records, 2022

Tracklisting:

 1. The Siege of Akkon
 2. Battle Cry
 3. Hell Is My Purgatory
 4. King of the Kings
 5. Symbol of Eternity
 6. Saladin
 7. Nights of Jerusalem
 8. Heart of a Warrior
 9. Grace of God
 10. Sky of Swords
 11. Holy Warfare
 12. The Last Crusade
 13. Hellas Hellas

Line-up:

 • Chris Boltendahl – Zang
 • Axel Ritt – Gitaar
 • Jens Becker – Basgitaar
 • Marcus Kniep – Drums

Links: