Grave Circles – Tome II

Uit Oekraïne komt dit viertal dat zich Grave Circles pleegt te noemen. Tome II is nog maar hun tweede release. En dan moet er natuurlijk ook een Tome I zijn, nu die plaat verscheen ergens in 2017 als een EP. De laatste release is een full length en omvat zeven nummers voorzien van een blackmetalondertoon met hier en daar een experimentele uitstap. Wat natuurlijk niet vreemd is als je ziet dat het Franse Les Acteurs De L’Ombre instaat voor de release van deze plaat. De muziek die dit viertal aanlevert, verbindt zich langs verschillende wegen eerder ook wat met de Franse blackmetalscene. Eén van die wegen is onder andere de route die zanger Baal aflegt. Hij speelt immers ook bij Peste Noire een notoir, obscure gezelschap dat vooral muzikaal indruk maakte middels het nummer La Dernière Putch van het La Chaise-Dyable album. Terug naar Tome II.

Een nummer dat als typisch Grave Circles kan omschreven worden is het derde nummer, Faith that Fades. Na een wat snuffelende en zoekende start compleet met koorachtige achtergrondzang opent het nummer zijn vleugels onder de vorm van een vettige riffverzameling om dan de spanning op te bouwen naar een erg snelle blast die wordt afgewisseld met een denderend en rollend dubbele pastapijt. Een getapte leadlijn rond minuut acht klopt als een bus net als het vervolg. Thy Ligth Returneth heeft in zijn eerste maten, opzet en ontplooiing wel wat weg van Behemoth, een gevoel wat trouwens doorheen het album wel vaker de kop opsteekt. Luister ook naar die interactie tussen drum en gitaar ergens naar het einde toe in When Birthgivers Recognize The Atrocity, wat na enkele tellen aanleiding geeft tot een perfect uitgevoerde ultrasnelle blast die het nummer afsluit. En hoor ik nu goed, zijn dat blazers in Abstract Life, Abstract Death? Inderdaad, je hoorde, als je goed oplette het ook al in het begin van Predominance. Een track die zich wat onderscheidt door het inhalen van een Midden-Oosten gevoel.

Deze Oekraïners zijn in staat een eigen geluid neer te zetten. De sterkste punten hier zijn de vocalen die eerder de karakteristieken van een grunt aannemen, de vaak monotonere gitaarlijnen die versierd worden met leadlijnen die alles een eerder frisse toets meegeven. Ook is de ritmesectie oerdegelijk te noemen. De minpunten? Waar het soms nog wat sneller kan, wordt zo nu en dan gekozen voor vertraging. Dit is goed om het verhaal te vertellen, maar haalt de vaart zo wel uit een nummer.

Speciaal doch lekker plaatje moet ik wel zeggen. Meer typische black metal wordt op ingenieuze wijze opgesmukt met wat experimentelere ornamenten, maar net genoeg om niet uit de toon te vallen.

Score:

80/100

Label:

Les Acteurs De L'Ombre, 2020

Tracklisting:

 1. Both Of Me
 2. Predominance
 3. Faith That Fades
 4. Thy Light Returneth
 5. When Birtgivers Recognize The Atrocity
 6. The Unspoken Curse
 7. Abstract Life, Abstract Death

Line-up:

 • Virus – Gitaar
 • Baal – Zang
 • Exile – Gitaar
 • KGD – Bas, gitaar

Links: