Grauwsaem/Doodskrijs – Grafroof

Grauwsaem en Doodskrijs brengen samen Grafroof uit. Echt? Ja. Maar zijn dat geen bands die ergens in de jaren 2000 actief waren en bestonden uit leden van Fluisterwoud en D.R.E.P.? Ja, inderdaad. Nomad Snakepit Productions heeft echter zijn hand kunnen leggen op wat opgenomen bijna ‘ondergeschimmeld’ materiaal uit die jaren 2000 van beide bands. Dit muzikaal vakmanschap wordt op een gelimiteerde oplage uitgebracht op tape. Heerlijk toch! Rudimentaire ranzigheid ten top! Ik zou maar snel zijn want er worden maar honderd exemplaren voorzien. Je kan wel gaan snuisteren op het wereldwijde web om muziek van deze twee bands op te rakelen maar het zou toch meer dan geweldig zijn als je zo een tapeje met bijna vervallen roestige black metal aan je collectie op fysieke wijze zou kunnen toevoegen.

Grauwsaem levert drie tracks aan waarvan er één van de drie een zogenaamde repetitieopname kan genoemd worden. Hoe schimmelachtig, rot en vochtig zou dat wel niet klinken? In ieder geval klinkt het erg authentiek en dit met een bas die ongelooflijk vettig en knotterend staat afgesteld. Heerlijk ook die zompige eerder wat doffe drum. Al vanaf de eerste scherpe tonen van Groen Gravendal weet je dat je met deze tape een waar pareltje in huis hebt gehaald. De onderbuik van de Nederlandse blackmetalondergrond braakt heerlijke muziek uit. Wanhoopsmaan zet je aan tot wanhoopsdaden. Hoe kil en koud kan het licht van de maan toch zijn? Luister naar de monotonie en eenvoud van de riffs in dit nummer en je kan het antwoord op deze vraag zelf neerschrijven.

Doodskrijs brengt wel drie verschillende nummers rechtstreeks uit de regenput van de Hel. Veenwrevel maar vooral Geraamte zijn nummers die door hun logge zompigheid en hun eenvoud blijven hangen. De groezelige met rag doorsponnen vocalen zijn even misselijkmakend als de muziek op zich. Geweldig toch hoe de met distortion voorziene bas toch wel bij momenten de aandacht opeist. Helleveeg het kortste van de drie nummers van Doodskrijs is met zijn zurig hoofdthema en zijn snelle blastpartij misschien nog het beste nummer van de plaat als je dat al zo kan stellen. Wat voor een boosheid wordt hier op vrij eenvoudige wijze getoond.

Bijzonder toch wat voor impact opnames van pak hem beet drieëntwintig jaar geleden hebben. Dit Grafroof waarop groezelige black metal op verzameld staat van bands als Grauwsaem en Doodskrijs is een must voor ieder die zich een kenner noemt van de Nederlandse blackmetalondergrond.

Label:

Nomad Snakepit Productions, 2023

Tracklisting:

  1. Groen Gravendal (Grauwsaem)
  2. Wanhoopsmaan (Grauwsaem)
  3. Groen Gravendal – repetitieopname (Grauwsaem)
  4. Veenwrevel (Doodskrijs)
  5. Geraamte (Doodskrijs)
  6. Helleveeg (Dooskrijs)

Line-up:

Doodskrijs – Onbekend

Grauwsaem – Onbekend

Link: