Grant The Sun – Voyage

Voyage is het debuut van dit trio uit Oslo, Noorwegen. Het land is niet enkel gekend voor gure black, maar ook dromerige en proggy escapades. Op de debuut-EP van Grant The Sun speelde Fredrik Thordendal (Meshuggah) bas, maar op deze heeft de band een eigen bassist en is er ook zang toegevoegd aan sommige nummers.

Grant The Sun heeft duidelijk heel wat troeven om op te vallen in de menigte. Om te beginnen is het best zachte geluid, naar metalen standaard, verfrissend en wordt een stevig onderwerk steeds omhoog getrokken door een meeslepende melodie. In Machina en Death Is Real zitten heel vette gitaarriffs en drumpassages. De cleane zang is niet overtuigend en op het randje van vervelend, maar de screams daarentegen voegen wel iets toe. Het jazzy Mariana, waarbij de zang is vervangen door een synthachtige saxofoon en een wanky gitaar, had voor mij achterwege mogen blijven. De post-rockige outro, waarbij akkoorden op monotone wijze en in een simpel ritme worden herhaald, vind ik dan ook een iets te makkelijk einde voor mijn interessespier.


De intro van Vertigo doet me iets te hard denken aan een progressief metalen versie van ‘Hier komt de bruid’, maar als na drie minuten de dikste snaar ook in het geriedel wordt betrokken kan het nummer zichzelf nog redden. Hits Like A Wave is het derde instrumentale nummer op rij en heeft het verrassend genoeg nog niet saai gemaakt, deels dankzij het progressieve instrumentale geweld, deels door de Portugese (?) audio-samples die er overheen zijn gegoten. Seadevil is dan toch dat ene nummer te veel. Gelukkig knalt de afsluiter hierna wel met een sterke riff uit de startblokken en komen de getergde screams terug in het plaatje. Ik moet denken aan het laatste werk van Isis; groovy en progressieve post-metal. Het sterkste nummer op de plaat is zeker wel Death Is Real, met een staccato-intro, u weet vast wel aan welke band we dan moeten denken. Verder laat de akkoordprogressie en het dromerige middenstuk ook niet los en is de overgang hierheen zo effen.

Grant The Sun levert een verdienstelijk album, dat niet zonder zwaktes is. Het zou de band goed doen om overtuigend naar een stijl te leunen en dan oftewel bijna volledig instrumentaal te gaan of slechts één enkele instrumentale track op het album te zetten. Voyage is noch vlees, noch vis en doet liefhebbers van beide onvoldaan naar huis keren. Als een magere surf ‘n turf uw ding is dan moet u deze maar eens in de playlist droppen, maar persoonlijk zou ik dan eerder de band Ni checken, die dit jaar een veel vettere kluif heeft afgeleverd met Fol Naïs.

Score:

68/100

Label:

Mas-Kina Recordings, 2023

Tracklisting:

 1. Blue Desert
 2. Machina
 3. Death Is Real
 4. Mariana
 5. Vertigo
 6. Hits Like A wave
 7. Seadevil
 8. Grant The Sun

Line-up:

 • Markus Lillehaug Johnsen – Zang, gitaar
 • Havard Sveberg – Bas
 • Martin Rygge – Drums

Links: