Grand Cadaver – Into the Maw of Death

Enkele vooraanstaande figuren uit de Zweedse metalwereld besluiten om, onder aanvoering van een legendarische vocalist, een hommage te brengen aan de gouden jaren van de death metal uit hun thuishaven. Waar hebben we dat eens eerder gehoord? Oké, wellicht zijn de bandleden net iets minder prominent van naam, maar er zijn zeker gelijkenissen te vinden met de landgenoten van Bloodbath. En zeg je old school Zweedse death, dan zeg je ook HM-2. HM-wattes? Nee, dit is niet de nieuwe genderneutrale collectie van de H&M, maar één van de beste uitvindingen in de metalen wereld. Namelijk een pedaaltje, dat ervoor zorgt dat er de meest smerige tonen als een soort zingende kettingzaag uit een gitaar getoverd kunnen worden. Getoverd ja, want dit is pure magie.

Deze toverkunst wordt aangevoerd door niemand minder dan de legendarische Mikael Stanne. Hem kennen we natuurlijk beter vanuit zijn hoofdactiviteit Dark Tranquillity, waarmee hij aan de wieg stond van de melodische death metal. Best wel een eindbaas zeg maar. Ruim dertig jaar in het vak, maar toch blijkt hij nog enkele kunstjes te kunnen, die we nog niet van hem kenden. Natuurlijk is zijn stemgeluid herkenbaar uit duizenden, maar hij briest en gromt de teksten met een zekere agressiviteit over de muziek heen die ongekend is. Hierbij klinkt hij bruter dan we hem wellicht ooit hebben gehoord. In zijn laatste jaren bij Dark Tranquillity voegt hij daarnaast steeds vaker heldere vocalen toe aan zijn arsenaal. Maar wees niet bang, die blijven hier uiteraard volledig achterwege. We kijken hier namelijk letterlijk in de muil van de dood en daar is louter plek voor beestachtigheid. Grand Cadaver toont u Into the Maw of Death.

Kenmerkend voor old school death worden er absoluut geen doekjes om gewonden. In zesendertig minuten worden er tien nummers doorheen gebeukt. En dat is ook zeker de grote kracht van het album. Geen tierelantijntjes, overbodige solo’s of onnodig herhalende riffs. Dit is recht door zee en vol op je muil. De heren van Entombed, Dismember en Grave trots mogen zijn op dit eerbetoon, dat toch grotendeels naar hen lijkt te verwijzen. Lijkt is hier wel op zijn plaats, aangezien Grand Cadaver toch zijn eigen draai weet te geven aan het genre. Zo wordt de muziek grotendeels in midtempo gebracht en zijn er veel rustige passages in de nummers te vinden. Hoewel de muziek grotendeels om simpele, doch zeer dodelijk doeltreffende riffs draait, blijft het album onwijs boeiend van begin tot eind. Ieder nummer bevat wel een kleine verrassing, voornamelijk doordat het gitaarspel van bizar hoog niveau is.

De kettingzagen worden meteen aangezwengeld op Disanimated en hakken zich een weg door een compleet Zweeds oerbos heen in krap drie minuten. De toon is gezet en op dit moment kun je eigenlijk al een inschatting maken of dit album iets voor je gaat worden. Het momentum wordt vervolgens stevig vastgehouden tijdens de twee opvolgende nummers, voordat het eerste hoogtepunt van het album wordt bereikt in Grim Eternal. Een ultieme showcase van Zweedse degelijkheid. De doomy start zet meteen een grimmige sfeer neer, die verder wordt uitgebouwd door een kalme passage met haast gesproken grunts. Als de doomy riffs weer terugkeren, besluit vocalist Stanne dat zijn eerdere prestaties nog niet goed genoeg waren, aangezien hij er nog een schepje bovenop doet. Wat een held!

Nog een hoogtepunt is te vinden in het titelnummer, dat het album qua grimmige sfeer naar het volgende niveau brengt. Het zijn weer voornamelijk de trage, midtempo gitaren die het nummer domineren. Op die momenten komt Grand Cadaver het beste tot zijn recht. De riffs zijn simpel, maar o zo effectief. Elke aanslag is raak. In dit geval gaat de uitspraak ‘’minder is meer’’ dan ook zeker op. We schieten direct de volgende bottenkraker van Empire of Lies in, waarbij het gitaarwerk, in combinatie met de drums, een bepaalde speelsheid verspreiden die ongetwijfeld een flinke moshpit teweeg zou kunnen brengen.

Ik zou hier nog meer woorden kunnen besteden aan de resterende nummers op de plaat, maar volgens mij is de strekking inmiddels wel duidelijk. Grand Cadaver levert namelijk een zeer sterk album af. Daarbij is het verfrissend om zanger Mikael Stanne zijn stembanden te horen gebruiken op een andere metalen stijl. Stiekem doet dit wel naar heel veel meer verlangen. Hopelijk blijft dit niet bij een gelegenheidsproject, dat door toedoen van Covid-19 is ontstaan, maar kunnen we hier in de toekomst nog meer van blijven genieten.

Score:

88/100

Label:

Majestic Mountain Records, 2021

Tracklisting:

 1. Disanimated
 2. Soul Infestation
 3. World Mausoleum
 4. Grim Eternal
 5. Reign Through Fire
 6. Into the Maw of Death
 7. Empire of Lies
 8. Malevolent Fate
 9. Manifest Insanity
 10. Cold Dead Light

Line-up:

 • Mikael Stanne – Zang
 • Stefan Lagergren – Gitaar
 • Alex Stjernfeldt – Gitaar
 • Christian Jansson – Basgitaar
 • Daniel Liljekvist – Drums

Links: