Graham Bonnet Band – Meanwhile, Back in the Garage

Het bereiken van de zeventigjarige leeftijd is voor Graham Bonnet totaal geen reden om het rustiger aan te doen. Integendeel, hij is op twee fronten actief, zowel bij Michael Schenker Fest, als bij zijn eigen Graham Bonnet Band. Eerstgenoemde band bracht enkele maanden geleden al een nieuw studioalbum Resurrection uit, nu is er dan ook een nieuw album van zijn eigen band met de titel Meanwhile, Back in the Garage.

Dat van die band moeten we met een korreltje zout nemen, want die ouwe snoeperd wisselt, op de bevallige Beth-Ami Heavenstone na, nog wel eens van muzikanten. Zo is gitarist Joey Tafolla, die prima gitaarwerk en solo’s aflevert, maar tijdens de refreinen vaak moet inbinden, inmiddels al vervangen door Kurt James, die op het mierzoete Livin’ in Suspicion al het gitaarwerk voor zijn rekening neemt. De term mierzoet kan wel vaker gebruikt worden, want met zijn roots in de popmuziek bevat nagenoeg ieder nummer zeer commerciële meezingrefreinen. Muzikaal bevindt dit album zich tussen hardrock en heavy metal in, met zelfs zo nu en dan wat powermetalinvloeden. Diverse nummers knallen op hoog tempo door de boxen, andere zijn weer een stuk rustiger. Het toetsenwerk kan helaas niet echt bekoren, met diverse keren korte en hakkende aanslagen, wat bij uw recensent irritant in zijn oren klinkt. Waar Graham live een ontzettend rauwe stem heeft, blijft die krachtige stem helaas vaak erg beschaafd. Positieve uitzondering hierop is Long Island Tea, daar komt hij goed in de buurt van zijn live stem. Ook de afsluitende ballade The Crying Chair verdient wat dat betreft een eervolle vermelding. Hoe geweldig zijn rauwe stem echt klinkt, horen we bij het toegevoegde live nummer Starcarr Lane. Een absoluut misbaksel is de cover van We don’t Need Another Hero, indertijd bekend geworden door de uitvoering van Tina Turner. Wie Graham daar een plezier mee denkt te doen, is onduidelijk.

Al met al is Meanwhile, Back in the Garage een redelijk album geworden, met prima gitaarwerk, maar met de nodige kanttekeningen qua nummers en toetsenwerk. Verkrijgbaar als LP of als CD. Bij de CD is overigens een DVD bijgevoegd, met een live concert uit 2018. Dat kan de twijfelaars wellicht over de streep trekken.

Score:

68/100

Label:

Frontiers Music

Tracklisting:

 1. Meanwhile Back in the Garage
 2. The Hotel
 3. Livin’ in Suspicion
 4. Incest Outcest U.S.A.
 5. Long Island Tea
 6. The House
 7. Sea of Trees
 8. Man on the Corner
 9. We don’t Need Another Hero
 10. America… Where Have You Gone
 11. Heading Toward the Light
 12. Past Lives
 13. The Crying Chair
 14. Starcarr Lane (live)

Line-up:

 • Graham Bonnet – Zang
 • Joey Tafolla – Gitaar
 • Beth-Ami Heavenstone – Bas
 • Jimmy Waldo – Toetsen
 • Mark Benquechea – Drums

Links: