Grafjammer – De Zoute Kwel

Grrrrafjammerrrrrr, uit Utrrrecht. Stampendevol zit het daar van de metalbands. Grafjammer is geen nieuwkomer, zeker niet. Sinds 2007 belaagt de band ons met zijn regionale vertelsels vol venijn. Bitter, acide en nu dus ook zout. Album nummer drie is nu een feit en wordt uitgebracht via het Duitse Folter Records. Nederlandstalig en wel, uw vocabulaire (=woordenschat) wordt wellicht weer wat uitgebreider. Zoute Kwel, een fenomeen dat menig bodem aantast, en misschien nu ook de binnenkant van uw schedel.

Grafjammer brengt black metal, met een aantal kanttekeningen. De punk & thrash voorliefde van de bandleden valt namelijk moeilijk te negeren. Necrorock, zo noemen ze het zelf, waarbij het gehalte Carpathian Forest, Tsjuder, Darkthrone en oudschoolse Impaled Nazarene zeker vermeld moet worden, ook al kent alles zijn oorsprong hier bij Venom. Razend en wel, deze Zoute Kwel, headbangend op hoge snelheid. De band verzorgt zijn PR ook prima, met verschillende video’s die verschillende tempo’s laten horen, allen binnen dezelfde range van thrash, D-beat, grinderige black en smerige punkass rock. Ook de heupen krijgen de kans zich hierop voort te bewegen, zodat de pit zich in verschillende richtingen zal verschuiven. Volledig bezeten door evil, zoals het iconische Nifelheim hen voortoonde.

Grafjammer is allesbehalve trendy, los van de vernederlandsing die zich blijft doorzetten, dus verwacht geen innovatieve of progressieve elementen. De gedateerde black weet echter wel voldoende eigen gezicht en gehoor te tonen om zich te onderscheiden. Ook qua muzikaliteit hebben de heren voldoende in huis om een plaat lang de aandacht van de luisteraar erbij te houden. Een loopse bas hier, een degelijke melodie daar, memorabele vocale momenten links en rechts… zo maak je naam in de scene. En ja, hier en daar is het niet de meest strakke van de klas, maar het duidt wel op de adrenalinegedreven aanpak in deze overtuigende uitvoering. Er zijn enkele toevoegingen (ze benoemen ze zelf als toevoegingen, dat is netjes) zijnde een tweede strot, een trekzak (met dank aan Jacco de Wijs van Heidevolk) en een mannenkoor. Erg fijn dat het Nederlands zich trouwens consequent doorzet naast het album, zodat er van meestering, kunstwerk en opmaak gesproken wordt. Hulde en groeten aan de J’s in deze band.

Score:

80/100

Label:

Folter Records, 2020

Tracklisting:

1. Jajempriester
2. Affreus. Infaam. Abject.
3. Zelfverminkers & spiritusdrinkers
4. De bijlman van trecht
5. De bakboordshand
6. Bijbelgordelgesel
7. De kinderen branden
8. Maak het kort
9. Kolkgat

Line-up:

Jelle – Bas
Jorre – Keel
Jeroen – Gitaar
Jouter – Gitaar
Jahwe- Drums

Links: