Gothminister – Pandemonium

Gothminister. Collega Kris was er blijkbaar wel voor te vinden in 2013, ik heb er nooit aandacht aan besteed omwille van de naam. Dat veranderde door de videoroulettes en de nummers Ich Will Alles, Liar en Someone Is After Me. Deze industrial gothmetallers gaan al mee van in de vorige eeuw en kennen aardig wat aanhang. De Noorse band wordt voorgezeten door Bjørn Alexander Brem en is trouwens niet enkel in metalkringen bekend. Ook gothic- en EBM-kringen houden hier wel van.


Persoonlijk kijk ik – net zoals enkele metalcollega’s, vooral uit naar de wat hevigere, snellere, catchy nummers van deze band. Noem ze gerust hits. Ik noemde er al drie in de intro, maar ik keek ook uit naar nummer vier en vijf. Het titelnummer kreeg de eerste kans om in die rij te komen staan. Maar dat zal niet gebeuren. Het nummer zit wat krakkemikkig in elkaar, met een aantal moeilijk verklaarbare drumpatronen die niet matchen met de bombast van de keys en het naar epiek neigende refrein. Het daaropvolgende nummer Demons is echter wel een voltreffer. Net iets te veel Rammstein in de riffs, wat Deathstars grimmigheid in de stem en keys, maar wel een erg lekker refreintje en een tekst waarvoor je je niet hoeft te schamen als je hem meezingt en kweelt. Ook Star pompt als nieuwerwetse Rammstein, maar dat vergeven we Gothminister. Het kunnen niet altijd uptempo drumbeats zijn zoals op vorig werk. Jammer genoeg is dit nummer wel bijzonder lichtvoetig, volledig gestoeld op enkele fijne gothic keelklanken van zijn voorzitter, die occasioneel wordt bijgestaan door een frêle klinkende engel op backing vocals. Lichtvoetig, en voorspelbaar. En daarmee verklap ik ook de rest van de plaat. Sinister heeft een aanstekelijke intro in petto, maar daarna zakt het geheel in. Run Faster geeft nog even de indruk dat Gothminister een tweede adem vindt, maar gaat daarna lekker slapen met This Is Your Darkness. 

Iets te makkelijk, te weinig eigenzinnig, te veel gericht op festivals en te weinig op de eenzame playlist voor 31/10/2022. Qua EBM en electro mocht het ook net iets meer zijn allemaal. Ik onthou enkel Demons.

Score:

75/100

Label:

AFM Records, 2022

Tracklisting:

 1. Abgrund (Abyss)
 2. Pandemonium
 3. Demons
 4. Star
 5. Sinister
 6. Kingdoms Rise
 7. Bloodride
 8. Norge
 9. Run Faster
 10. This Is Your Darkness
 11. Mastodon

Line-up:

 • Bjørn Alexander ‘Gothminister’ Brem – Vocalen, basgitaar
 • Chris(tian) ‘Dead’ Svendsen – Drums
 • Glenn ‘Icarus’ Nilsen – Gitaar
 • Ketil ‘Turbo Natas’ Eggum – Gitaar

Links: