Eli Van Pike – Welcome To My Dark Side

Op zich hebben deze mensen alles verkeerd gedaan: een gruwelijke clichétitel, een 90% geplagieerde hoes en een artiestennaam die het verkeerde vermoeden schept dat het om een soloartiest gaat. Aangaande dat laatste, verklaart de eerste lettergreep van de familienamen van deze drie Duitsers veel.

Voor een verklaring van de plagiaathoes hoef je de oren niet eens zo scherp te spitsen. Het misvormde hoofd op zwarte achtergrond komt natuurlijk van Sehnsucht. Zanger van dat album is Till Lindemann. Lindemann bracht twee jaar geleden het album van het jaar – eigenlijk van heel veel jaren – uit en laat Welcome To My Dark Side nu net een soort Lindemann-light zijn.

Te weten: stoomrollende, pompende en gecoupeerde gitaarrechtes, gereduceerd in massa. Orkestrale synths en ioniserende processorsignalen, met minder calorieën. Pulserende bassen die stuiteren als een elastiek op loodrechte beats, geminderd in ingenieuze dynamiekwissels en rigorositeit. Nog steeds goed voor een slagkrachtige, machtige pot Neue Deutsche Härte, hoor, probeer Tears Of War, de titeltrack of de gitzwarte kraker Amen maar eens te beluisteren zonder ritmisch met de vuist op tafel of bij afwezigheid van een tafel het bovenbeen te hameren. Er priemen zelfs enkele ijzerdraadsolo’s doorheen.

Met de zang is het erger gesteld. Gevarieerd en verzorgd uitgewerkt, zeker wel, maar zowel de hoge als de lage vibratostemmen trillen en kraken op de slappe koord tussen toonvast en net niet toonvast. Los daarvan: het is niet omdat de vis wat minder vet is, dat de snoek er niet in bijt.

Score:

77/100

Label:

DarikSIGN Records / NRT-records, 2017

Tracklisting:

 1. Made In Germany
 2. Herzschlag
 3. 1-2-Frei
 4. World On Fire
 5. Tears Of War
 6. One Last Rose
 7. Peter, 41
 8. Welcome To My Dark Side
 9. Amen
 10. Valentine’s Day

Line-up:

 • Thorsten Eligehausen – Zang, keyboards, mix & mastering
 • Marc Vanderberg – Gitaar, drum- en basprogrammering
 • Ken Pike – Zang

Links: