GosT – Rites Of Love And Reverence

Alles heeft zijn tegenpool. Gelukkig zou ik zeggen. Zo heeft happy flowerpower synthpop fortuinlijk genoeg ook zijn meer donkere tegenhanger. Zijn yin tot de yang. Een deelnemer aan de Vlaamse versie van De Mol verwoordde het ooit als volgt: “Het leven is geen ponykamp”. En dit principe volgt de zwartgallige GosT – uitgesproken als Ghost – als geen ander. De man is een Amerikaanse producer die vooral veel fans heeft in het koude, tijdens de winter van zonlicht onttrokken Rusland. Dat dit geen toeval is bewijst de man met dit nieuwe album. Het staat immers bol van de donkere darkwave, al verpakt het platenlabel het naar ons toe als synthwave metal.

De plaat kent een betrekkelijk rustige intro, maar vanaf het tweede nummer vallen de maskers af en treedt zonder waarschuwing een zonsverduistering in. Bound By The Horror klinkt als een malicieuze Depeche Mode, of een Aphex Twin met Marilyn Manson op de vocals. Kippenvel! Enorm geslaagd en net het soort darkwave dat ik hoopte te horen te krijgen. The Fear en A Fleeting Whisper zijn dan weer kinderen van de jaren ‘80, maar wel het soort grut dat verkeerd is terecht gekomen. De Pet Shop Boys op crack. Duistere beats, nevelige teksten en bovenal een somber, onheilspellend gevoel dat zijn luisteraar overvalt.

Het album davert verder op zijn grondvesten. Ik ga hier niet alle nummers bespreken maar Embrace The Blade klinkt als een elektronisch machinegeweer, terwijl Coven zowaar zulke diepe beats uitwoefert dat ik kans maak op inwendige bloedingen. Verrassend genoeg eindigt het album met een ballade! Burning Thyme haalt alle vaart uit de plaat en dat is maar goed ook. Het einde kondigt zich aan en van de boenkende, drillende beats van de voorgaande nummers rechtstreeks naar absolute stilstaand gaan zou alle wetten van de fysica doorbreken.

De hele plaat zou niet misstaan als soundtrack voor een horrorfilm die zich afspeelt in de jaren ‘80. Iets met een plastieken pop die moorddadig wordt of een verbrande griezel die mensen in hun dromen aan stukken scheurt met messen als vingers. Geen idee of hier al films over bestaan. Ik moet bij het beluisteren van deze plaat vaak aan Anne Clark of Joy Division denken. Duister, gothisch, elektronisch en bij momenten zelfs pure drum & bass. Lekker schijfje dat geen metal is, maar zwaar genoeg is voor onze website. Voor mij had er wel wat meer rock en wat minder synthesizer in gemogen, maar misschien hoopte ik te hard op een contemporaine Sisters Of Mercy of The Mission. Wie echter fan is van Type O Negative en Perturbator en al langer hoopte op een band die beide muziekstijlen zou samenbrengen is bij deze GosT aan het juiste adres. Er is een hoek af bij deze man, maar het vertaalt zich naar zalige darkwave.

Score:

82/100

Label:

Century Media Records, 2021

Tracklisting:

01. Bell, Book And Candle
02. Bound By The Horror
03. The Fear
04. A Fleeting Whisper
05. We Are The Crypt
06. Blessed Be
07. November Is Death
08. Embrace The Blade
09. Coven
10. Burning Thyme

Line-up:

  • James Lollar – Alles

Links: