Gore Dimension – Ethereal Realm

Ook ik ben dit jaar (voor de tweede keer op een rij) overstag gegaan voor Archspire. De enige technische of brutal death metal band in mijn jaarlijst van 2021. Black en death toestanden genoeg, occulte en industriële death metal ook, maar geen brutal of techdeath verder. Vroeger was dat vaker het geval (ik neem even Disfiguring the Goddess, Monument of Misanthropy, Benighted en Anomalous als voorbeelden), de laatste tijd dus minder. Nochtans blijf ik wel aandachtig rondkijken wat er te scoren valt in de bruutste death metal kringen. Coyote Records uit Rusland, vaak partnerend met Xtreem Music en Obliteration Records, is zo een bron van bruut geweld. Dit jaar brachten ze Ethereal Realm van het Turkse Gore Dimension uit. Hun debuut.


Gore Dimension is duidelijk in de eerste helft van de jaren negentig blijven steken. US death metal in de stijl van Cannibal Corpse, Morbid Angel en een beetje Adramelech. De technische stukken doen dan weer denken aan oude Immolation en Gorefest. Het algemene gevoel is vooral brutaal, omwille van de bijzonder diepe grunts, ook hier moet ik denken aan oude Gorefest en Cannibal Corpse. De nummers op zich zitten verrassend in elkaar, met meer tempowissels en breaks dan je gemiddeld terugvindt op een dergelijk oldschool brutal death metal schijfje. Omdat de vocalen best wel verstaanbaar zijn en de drums niet overheersen, wordt er op gitaarvlak een behoorlijk lawaaierige sfeer geschept, zonder dat de bas fretloos gestemd wordt. Hoe meer je hier naar luistert, hoe groter de waardering. Degelijke hoes ook, van de overleden Poolse kunstenaar Zdzisław Beksiński.

Ondanks de vele kudos blijft het wel een gedateerd stuk extreme metal waar weinig originaliteit van uitgaat. Degelijk en vernuftig in elkaar gezet, zeker voor een debuutalbum (ook al merk je meteen dat de meeste van deze gasten al jaren ervaring opgedaan hebben in andere bands). Was dit album 20 jaar geleden uitgebracht dan zou ik nu staan springen in mijn zetel. Nu blijft het bij uitbundig meeheadbangen, wat op zich best ok is.

Luistertips: Roots of Unmerciful en Devouring the Gods.

Score:

77/100

Label:

Coyote Records , 2021

Tracklisting:

1. Intro
2. Summoning For The Endless Obliteration
3. Roots Of Unmerciful
4. Reborn From Abstract
5. I Savor Like Entrails Of Mad Children
6. Fraudulent Memoriam
7. Drawned And Suffocated
8. Agateophobia
9. Devouring The Gods
10. Outro

Line-up:

  • Ateş Baran Tüzün – Gitaar
  • Yunus Efe – Keel
  • Eren Gürsoy – Drums
  • Ertu Gözoğlu – Bas
  • Emre Bingol – Gitaar

Links: