Gonjasufi – MU.ZZ.LE.

Gonjasufi – MU.ZZ.LE.
Warp Records, 2012

Eén van de meest opmerkelijke plaatjes die ik dit jaar in mijn bus kreeg moet wel deze van Gonjasufi zijn. De band scheerde vorig jaar nog hoge toppen met A Sufi And A Killer en het ziet ernaar uit dat ook nu de meest avontuurlijke zielen onder het psychedelische rockvolkje aan hun trekken mogen komen.

Gonjasufi is een opmerkelijke meester in het naadloos laten versmelten van verschillende genres. Hier en daar krijg je wat dub voorgeschoteld waar je op andere momenten jazz te horen krijgt gevolgd door wat goede rockriffs. Een opmerkelijke plaat is MU.ZZ.LE. De extra dimensie die de lo-fi klank en het gekraak toevoegen aan de soms ietwat te hoge stem en de eenzame instrumenten op de achtergrond is bijna niet te vatten.
Hier en daar kan men rake parallellen trekken naar ambient black metal, gezien beide volgens hetzelfde stramien werken. Piano’s of lachende kinderen op de achtergrond, doorweven van andere, eerder overmeesterende instrumenten die een bepaalde sfeer extraheren en distilleren tot zijn essentie. Iemand vergeleek Gonjasufi eerder al met een mix tussen George Clinton, Captain Beefheart en John Fahey. Eerlijk gezegd kon hij niet meer juist zijn. Natuurlijk is deze plaat niet voor iedereen geschikt en of deze hier thuis hoort is een vraag die ik liever ter zijde wil laten gezien de complexiteit van deze muziek. Wat wel zeker is, is dat dit een plaat is om met volle teugen van te genieten.

Tracklisting:

Before The Dawn - Rise of The Phoenix

 1. White Picket Fence
 2. Feedin’ Birds
 3. Nikels And Dimes
 4. Rubberband
 5. Venom
 6. Timeout
 7. Skin
 8. The Blame
 9. Blaksuit
 10. Sniffin’

Line-up:

 • Gonjasufi – Everything

Links: