Golgata – Ur Eld Och Aska

Ur Eld Och Aska is het vervolg op Tempel uit 2020. Deze twee Zweden die opereren onder de naam Golgata zijn terug. Hun laatste boreling brengen ze uit in samenwerking met Ketzer Records en Satanath Records. Een exemplaartje zou je dus gemakkelijk ergens op de kop moeten kunnen tikken. De black metal van dit duo heeft wat doom invloeden maar ook van wat paganeske, folky passages zijn de heren niet vies. De heren laten zich in de band aanspreken als “Spokesman’. Achter deze façade zitten nochtans heren die goed weten hoe ze black metal moeten brengen. De thematiek, die de heren aanboren voor het tekstuele gedeelte, herbergt gedachten en overpeinzingen over lange levensreizen en het feit dat elk mens toch op zoek is naar hoe het goede leven geleefd dient te worden. Vandaar misschien ook de wat doomy en paganeske insteken.

Zowel Ur Eld Och Aska als het daaropvolgende Undersåtar brengen bovenstaande thematiek toch vlot aan. Waar het openingsnummer nog wat typische blast- en hammerblastritmes herbergt, gooien de heren het op het tweede nummer over een wat tragere, gezapigere boeg. Er komt heel wat melancholie en verdriet in dit nummer bovendrijven, deels ook door de akoestische gitaarpartij. Een keyboard-intro lijkt Liv För En Gud dezelfde richting uit te sturen als Undersåtar, maar dat is maar schijn. Op typische Scandinavische wijze krijg je een warme melodie toegesmeten voorzien van een blastpartij. Eén die doorheen het nummer nog wel eens terugkomt.

Ik sprak over paganeske en folky thema’s. Op Vagabond wordt dit wat duidelijker. De cleane zang helpt je hierbij, je krijgt nu en dan het gevoel dat je naar Isengard, Moonsorrow of consoorten aan het luisteren bent. De heren besluiten vervolgens deze thema’s anders te brengen en knuppelen alsof het een lieve lust is, Återkomst, op gang. Je hoort vooral de bovenstaande thema’s nog eens naar het einde van het album. Zo nu en dan word je zelfs verrast door wat heldere vrouwenzang. In combinatie met de donkere, cleane mannenstem is dit toch erg aangenaam om luisteren.

Degelijk vervolg op Tempel, dit Ur Eld Och Aska. Golgata is nog altijd in staat black metal te brengen met een penetrante geur, gekruid met wat snuifjes doom- en paganeske/folky- ingrediënten. Als je dan weet dat de heren uit Zweden komen, is de toon direct gezet en mag je er prat op gaan dat kwaliteit wordt geleverd.

Score:

75/100

Label:

Ketzer Records / Satanath Records, 2022

Tracklisting:

  1. Ur Eld Och Aska
  2. Undersåtar
  3. Liv För En Gud
  4. Vagabond
  5. Återkomst
  6. En Sista Synd Innan Fallet
  7. Marvatten
  8. Vagabond II

Line-up:

  • S. – Gitaar
  • Niclas Ankarbranth – Zang, gitaar, basgitaar, drums

Links: