Golden Bullet – Downfall Of Humanity

Golden Bullet – Downfall of Humanity
Crossfirecult records, 2010

H8000, herinnert u het zich nog? De hardcorescene uit West-Vlaanderen die opkwam in de jaren ’90. Nu, meer dan vijftien jaar na dato, is er een nieuwe band die dit geluid van de Hate Thousand-periode nieuw leven inblaast: Golden Bullet.

Wat geweldig om na zo’n lange tijd weer eens een moderne plaat te horen die precies hetzelfde gevoel van albums van bijvoorbeeld Congress, Morda of Length of Time draagt. Donkere en grauwe hardcore met een metalen randje. Woedend, traag en snoeihard. Golden Bullet maakt met dit album haarfijn duidelijk dat er voor bruutheid geen bassboosts of gladgestreken producties nodig zijn. Langzame gitaarriffs vloeien over in trage, doch energieke, breakdowns die begeleid worden door drums die er eveneens een redelijk laag tempo op na houden. De venijnige schreeuw, die even wennen zal zijn, verwoordt de voelbare haat door middel van de uitstekende songteksten die veelal over verraad en het verloren vertrouwen in de mensheid gaan.

The Downfall Of Humanity zal voor sommige mensen eenzijdig aanvoelen, maar toch verveelt het nergens door de constant voelbare agressie en woede. Kleine toevoegingen zoals de sirenes in Faster Than The World en de hier en daar aanwezige gang-vocals of gesproken passages zijn een aangename toevoeging. Golden Bullet laat zien dat het niet zo maar als-een-kip-zonder-kop-hardcore speelt. Keer op keer wordt alle tijd genomen om nummers of breakdowns op de juiste manier in te leiden. Ook na het einde van Settling The Score doet de luisteraar er goed aan om nog even te blijven wachten op de hidden track. De band pakt in dit nummer het tempo flink op en rost het album op een energieke manier uit met een schreeuw die iets weg heeft van het album Alive Or Just Breathing van Killswitch Engage.

Meer behoeft er over Downfall of Humanity niet gezegd te worden. De echte hardcorefan is allang naar beneden gescrolld om de MySpace van deze band te checken. En als je dit nog leest doe je er verstandig aan dat ook te doen. Golden Bullet brengt voor de ouderen onder ons nostalgie en doen die goede ouwe H8000-tijden, mede door de rauwe productie, herleven met Downfall of Humanity. Verder leggen de mannen uit Meulebeke de wat jongere luisteraars eens uit wat metalcore écht is.

Tracklisting:
Golden Bullet - Downfall Of Humanity GROOT

 1. Faster Than The World
 2. Through The Years
 3. Medicine Turns Into Disease
 4. Coldness
 5. Storms Of Enlightenment
 6. Downfall Of Humanity
 7. Grey
 8. Theory Of The Fearless
 9. My Blood Burns
 10. Gold. Betray. Bullets
 11. Settling The Score

Line-up:

 • Tonny Braekevelt – vocals
 • Ivo Musschoot – guitar
 • Lowie Petralia – guitar
 • Jeffrey Hellebuyck – bass
 • Jan desseyn – drums

Links: